Svájc, Matterhorn, 2019. augusztus 31-szeptember 8.

 

Időpont: 2019. augusztus 31-szeptember 8. (szombat-vasárnap) 5 nap szabi!

Utazás: légkondis luxusbusszal.

Szállás: 4-6 személyes apartmanokban, Randa és Grado településeken. 

Étkezés: egyénileg kell megoldani, apartmanokban főzési lehetőség

Felszerelés: jókedv, bakancs, esőkabát, napszemüveg.

Deviza, okmány: 30 EUR és 100 CHF, személyi elegendő. 

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: augusztus 31. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Ezen úton eljutunk az Alpok hegyóriásai közé! Célpontunk az Alpok egy igen magas területe, ahol a híres Matterhorn csúcs is található. 5 teljes napot fogunk túrázni a Zermatt feletti turista paradicsomban. A gyönyörűséges Svájc legszebb helye ez. A napi túrák 3000 méter közelében, vagy afelett fognak vezetni. Látunk gleccsereket, hegyóriásokat, hegyi falvakat, magashegyi virágokat és legelésző teheneket. Mivel Svájc messze van, így az olasz tengerparton is megszállunk, kvázi egy mini nyaralásra, oda-vissza. Emellett a Lago Maggiore partján és a Simplon-hágóban is megállunk nézelődni. Az időpont az egyik legjobb erre a vidékre, hisz az Adria még fürödhető, a magas hegyeken még nem esik le a hó, és a szezon tömegének is ekkor vége. Valamint direkt csak hétköznapra tervezve a túrák napjai, hogy ezzel is csökkenjen a tömeg. Zermatt Világ viszonylatban is sok turistát fogad. Aki eljön, garantáltan hatalmas élménnyel tér haza! Az út zártkörű, baráti társaságunknak szervezve!

 

 

 

 

                                                                                       PROGRAM 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, GRADO NAPJA

 

 

 

Az utazás folyamán megállunk bevásárolni.

 

 

Grado: az Adriai-tenger északi részén lévő üdülőváros szerencsére még elmarad a tömeghelyek (Jesolo, Bibione) zsúfoltságától. Kedves kis belvárossal és homokos szabad stranddal vár minket. A szállásunkon szintén lesz fürdési lehetőség, egy nagy medence. A nyár utolsó napján bizonyosan kellemes víz hőmérsékleteket tapasztalhatunk. A 4 személyes apartmanok 3 km távolságra vannak a belvárostól. Odafelé igénybe vesszük buszunkat. Visszafelé a tengerparton vissza lehet sétálni. A város és környezete Velencéhez hasonlít, mivel itt is szigeteket, lagúnákat találunk. Érdemes a tengerparton egy pizzát vagy valami tengeri herkentyűt vacsorázni. Egyszóval szieszta az olaszoknál :-)

 

 

 

 

 

 VASÁRNAP, SIMPLON NAPJA

 

 

 

 

Az Adria és Zermatt régió közötti 600 km-es táv utolsó harmadában kezdődik a szépségek hada. Az Alpok nagy hegyei, az Észak-olasz nagy tavak és a Pó-síkság ütközőzónáján haladunk át. A Lago Maggiore hatalmas víztükre felett utazunk a hegyi sztrádán, olykor kilátva a tóra. Majd megérkezve Svájcba, felkapaszkodunk a 2005 méter magas Simplon-hágóra. Ez az olasz-svájci tranzitutak egyik legfontosabb ütőere. Kiszállunk és csatangolunk egy kicsit a hegyen. 500 km buszozás után ez már elég jól fog esni! Kora este érkezünk Randa hegyi faluba, ahol a bázisunk lesz 6 éjen át. Vallis kantonban, 1400 méteren. Ettől már csak feljebb leszünk!

 

 

 

 

HÉTFŐ-PÉNTEK, MAGASHEGYI TÚRÁK NAPJAI

 

 

 


Elsősorban a Világ legtöbbet fotózott hegye végett zarándokolunk el mi is, a 4478 méteres Matterhorn miatt. Különleges alakja miatt lett népszerű. Geológiai értelemben az Eurázsiai és az Afrikai kőzetlemezek tornyosulnak elénk. A hegy "sipkája" bizony Afrika egy darabja, a többi Eurázsiát képviseli. Rengetegen próbálkoznak a megmászásával. Sajnos évente többen nem járnak szerencsével. Nehéz hegynek számít a mászók körében. Az ún. beszálló pontig (3300m) magunk is  feljutunk gyalog. Feljebb már csak mászni lehet.

 

Zermatt körül -ami a Vallis kantonban fekszik- 38 csúcs emelkedik 4000 méter fölé. Itt van Svájc legmagasabb csúcsa is, a 4634 méter magas Dufourspitze. Ilyen adottságú hegyi falu nincs több Európában. Ezért is lett Zermattból város, mivel rengeteg turista keresi fel. A város 1600 méteren fekszik és csak elektromos autók közlekedhetnek a a környezetvédelem jegyében. Kivéve orvosok és kukás kocsik.

 

Magunk is, a Matter-völgyön át fogunk naponta feljönni ide vonattal, mint mindenki. 2 községgel leszünk lejjebb a völgyön, ami 15 perces napi vonatozást jelent. A gleccserek, sziklaormok, alpesi legelők, rönkházak, hütték világát kiterjedt vasúti és felvonó hálózat köti össze. Azaz a kevésbé erős fizikumú csapattagok is feljuthatnak komoly magasságokba. A szépségért bizony komoly árakat kérnek a svájciak a közlekedési eszközökért. Szerencsére létezik egy PEAKPASS névre hallgató, 5 napos bérlet, ami jelentősen csökkenti a kiadásokat. Elővételben a neten 231 CHF áron megvehető. Korlátlanul feljogosít ezekre: nagy vasút a szállás és Zermatt között, helyi közlekedés a városban (elektromos kisbusz a felvonókhoz), a Gornergrat vasútra, a siklóra, a Glacier Paradise belépésre és az összes felvonóra. Aki nagyon jó erőben van és naponta szeretne 1500 métert le-föl túrázni, annak nem érdemes a bérletet megvenni. A nagy vasút napi retúr jegye számára nyilván olcsóbb.

 

A szeptember eleje az egyik legstabilabb időszak alpesi viszonylatban. Általában már tartósan süt a nap és nincs napi zivatar. A vasútállomással szemben található egy szupermarket, ahol be lehet szerezni élelmet napi szinten. Szuvenírt tekintve érdemes a bicska-csoki-óra hármast beszerezni, mert azok jó minőségűek és itt olcsóbb. Maga Zermatt is látnivaló. Rönkházak, Alpinista múzeum, szökőkutak stb látható.

 

2 dolog külön is figyelmet érdemel. Az egyik a Gornergrat fogas vasút, ami 120 éve közlekedik 3089 méteres magasságra. Ez Világviszonylatban is kiemelkedő volt akkor. A másik a Glacier Paradise, ami 3889 méteres magasságban található és szintén felvonóval megközelíthető. Itt nyáron is lehet síelni. Tehát akár sílécet is lehet hozni! A Klein Matterhorn névre hallgató hegyről gyönyörű kilátás nyílik. A közelben jégfolyosón jégszobrokat nézhetünk meg. Alig 1-2 km-re vagyunk Olaszországtól. Ez az Alpok főgerince! Sokuknak élete legmagasabb pontját jelentheti.

 

Természetesen ekkora csoporttal nem lehet 5 napig együtt mozogni. Illetve mindenkinek meg lehet a szabadsága, épp mit csinál aznap. A bérlettel bárhová mehetünk sorban állás nélkül! A következőkben álljon itt egy 5 napos, lehetséges tervezet, ami zömmel lefelé túrát jelent. A távolság magashegységekben elhanyagolható, itt inkább a szint a döntő!

 

Túra1: Gornergrat 3130m, kilátás a Monte Rosa csoportra, Matterhornra és még sok 4000-re. Usser Gornergli 2695m, rálátás a Gorner-gleccserre. Riffelsee 2775m. Riffelberg 2582m. Riffelalp 2222m. Zermatt 1606m. Több ponton is fel lehet szállni a Gornerbahnra. Egész túra a vasút közelében lesz. 

 

Túra2.: Sunnegga 2288m. Stellisee 2537m, Matterhorn tükröződik a tóban. Berghaus Flue 2618m. Grindjisee 2334m. Leisee 2177m. Findeln 2051m, hegyi falu. Zermatt 1606m.

 

Túra3.: Glacier Paradise, Klein Matterhorn 3889m. Ez felvonó oda-vissza! A túra Trockener Stegg 2939m kezdődik. Furg-gleccser 2720m. Hirli 2889m. Schwarzsee 2583m.

 

Túra4.: Rothorn 3103m. Furggji 2981m. Oberrothorn 3414m. Rothorn 3103m. Ennél a túránál jelentkezhet már a hegyi betegség, mert tartósan 3000 felett van a túrázó!

 

Túra5.: Schwarzsee 2583m. Hirli 2889m. Hörnlihütte 3260m. Matterhorn beszállópont 3300m, innen alulról láthatjuk a piramist, ami 1178 méterrel magasodik fölénk. Stafel 2359m. Zmutt 1936m, hegyi falu. Zermatt 1606m.

 

 

Kiegészítésként Furi állomásról 100 m szint felfelé a Gletschergarten. Itt a jégkorszaki formák és a víz eróziós munkája figyelhető meg. Valójában egy vízeséses szakadék. Ezt egy rövidebb naphoz hozzá lehet csapni.

 

 

 

 

 SZOMBAT, MAGGIORE NAPJA

 

 

 

Miután elhagyjuk Svájcot, letérünk a sztrádáról és kicsit elidőzünk a Lago Maggiore partján. Stresa városában rengeteg a látnivaló. Villák, parkok, botanikus kertek és közeli szigetek is kényeztetik az utazót. Érdemes felvonóval felmenni az alpesi botanikus kertbe (Alpino állomás). Egyrészt kilátás akad a tóra 800 méterről, másrészt növény ritkaságokat láthatunk. A felvonó 13,5 EUR oda-vissza. A botanikus kert 4 EUR.  A Pallavinico villa parkjai és állatkertje szintén hatalmas élmény. A város konferenciáknak ad otthont, előkelő hely. Az Isola Bella szigeten egy barokk kastélyt és annak kertjét lehet megnézni. Isola dei Pescatori szűk utcái hangulatosak. Isola Madre szigetén pedig botanikus kertet láthatunk.

 

 

 

 

 VASÁRNAP, GRADO NAPJA

 

 

 

A nap első felét még az üdülő városban töltjük. A szállás azonos. Lehetőség van még egyet fürdeni, vagy várost nézni. Egy utolsó szieszta ideje a mesés mediterráneumban :-) 600 km-t legyőzve máris itthon vagyunk, igaz addigra épp be is sötétedik. 

 

 

 

 

 

Érkezés 21:00 körül a kiindulópontra. 

 

 


Költség: 117.000 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 39.000 Ft-ot december 10-ig és 39.000 Ft-ot március 10-ig és 39.000 Ft-ot június 10-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: december 10. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!