Balaton kör, 2020. október 23-25.

 

Időpont: 2020. október 23-25.. (péntek-vasárnap) HOSSZÚHÉTVÉGE!

Utazás: különbusszal

Szállás: Ajkán és Nagykanizsán vendégházakban és hotelekben, 2-3-4 személyes szobák.

Étkezés: Otthonról szendvicsek, esténként étterem lehetősége

Felszerelés: bakancs, esőkabát, jókedv

Biztosítás: egyénileg történik

Találkozó: október 23. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

 Meglehetősen egyedi módon kerüljük meg a "Magyar tengert". Hisz nem a partján végig haladva, mint azt biciklivel szokás, hanem a partját határoló 3 megyében alaposabban körülnézve tesszük meg a kört. A tó 598 km2-es víztükrét 5 jelentős ponton érintjük. A Keleti és nyugati végpontok mellett az északi és déli parton is egyszer tiszteletünket tesszük. Az utolsó a Balatont csaknem ketté osztó szorosban, Szántódnál tekintjük meg. Az utazás során rengeteg látnivalót érintünk, szám szerint 19-et. Amik várhatók: löszpart, kőépítészet, kőtenger, karszt, romtemplom, szőlőhegy, madárvilág, kilátópontok, várak, öreg fák stb. Egyedileg megtervezett utazás, érdemes részt venni ezért rajta. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

PÉNTEK, VESZPRÉMI NAP

 

 

Balatonkenese: a tó keleti végpontjánál, egy kb 70 méter magas löszfal széléről tekintünk le a tó víztükrére.

 

Vászoly: a kevéssé ismert Balaton-felvidéki faluban sok lakóépület maradt fenn még kőépületként. Rendezett, takaros porták. Fő attrakciója a Szent Jakab-tó és forrás.

 

Kisdörgicse: a falurész szélén, egy mezőn áll egy szépséges templomrom, ami remek fotótéma.

 

Óbudavár: a piciny település érdekessége a kőből épült Mósóház. Szép környezetben tekintjük meg.

 

Kővágóörs: a Káli-medence kevésbé ismert faluja. Itt is található kőtenger, ami szinte alig látogatott. Kis magaslatáról szép a rálátás a medencére. 

 

Kékkút: a híres ásványvíz itt szabadon vételezhető, természetesen a szépen kialakított Theodóra-kútból.

 

Úrkút: a falu határában lévő Csárda-hegyi őskarszt mélyedésébe ereszkedünk le. Az egykori trópusi karszt, szép hazai példája.

 

Ajkán töltjük az éjszakát.

 

 

SZOMBAT, ZALAI NAP

 

 

Szent György-hegy: kevéssé ismert tény, hogy a híres bazaltorgonák törmeléklejtője alatt, egy jeges barlang található. A jókora kőtömbök közötti résekben érezhető a 0 fok alatti hőmérséklet. Természetesen a bazaltorgonákat is felkeressük.

 

Szigliget: a kikötőben lemegyünk a partra, ahonnan egy érdekes szögből láthatjuk a Badacsonyt. Természetesen felkapaszkodunk Szigliget várába is, ahol némi belépő várható. A tihanyi mellett, itt is található egy szépen megőrzött skanzenszerű ófalu. 

 

Kő-orra: a Zala-megye határán fekvő kis dombról, hatalmas panoráma fogad a "Tanúhegyek" irányába. Pompás fotótéma.

 

Keszthely: a város déli végében a tó nyugati végpontját érjük el egy séta keretében.

 

Kis-Balaton: Európa egyik legnagyobb madárrezervátumát természetesen nem hagyjuk ki. A híres Kányavári-szigetre sétálunk be a hídon. Van lehetőség szakvezetésre is!

 

Garabonc: Zalakaros tőszomszédságában kezdődik a Zalai-dombság. A falu feletti szőlőhegyről, a Garabonci-hegyről szépen látni, az egész napi útvonalunkat. A Tanúhegyeket, magát a Balatont és a Kis-Balatont is. A hegyen jó minőségű bor kapható, olcsón. 

 

 

Nagykanizsa-Palin városrészben töltjük az éjszakát.

 

 

 

VASÁRNAP, SOMOGYI NAP

 

 

 

Szőkedencs: a falu temetőjében áll hazánk legidősebb hársfája, ami 600 évesnél is idősebb. Ennek megfelőlen hatalmas a törzse.

 

Balatonszentgyörgy: külterületen, egy erdőben találjuk hazánk egyetlen csillag alaprajzú, síkvidéki várát. Ami leginkább egy jókora lakóházra emlékeztet. Érdekes történelmi gyűjteményét is megnézzük. Belépős.

 

Buzsák: a somogyi néprajz egyik központja Buzsák. Híres a hímzése. Néhány épületből álló mini skanzene érdekes látnivaló.

 

Balatonboglár: a Gömbkilátóba felkapaszkodunk és élvezzük a Balaton és a "Felvidék" látványát. A város tópartjára is lemegyünk. Itt van kiállítva a Balaton gőzhajó. 

 

Kötcse: a löszdombok között, egy kis katlanba megbúvó csinos település felett magasodó Csillogó-hegy kilátájához túrázunk. Pompás a kilátás. Rövid túra.

 

Szántód: a híres szorosból megtekintjük a Tihanyi-félsziget látványát. Majd Balatonkenese határában bezárjuk a kört. Körbe értünk, megkerültük a mi tengerünket :-)

 

 

 

 Érkezés: 21:00 körül. 

 

 

Költség: 21.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 21.500 Ft-ot október 8-ig kell utalni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: október 8. Ezen túl, már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .