Bodrog, 2021. március 13.

Időpont: 2021. március 13. (szombat)

Utazás: különbusszal

Étkezés: otthonról szendvicsek

Felszerelés: esőkabát, bakancs, jókedv

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: március 13. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Ezen úton, a Bodrog-folyó mentén keresünk fel kevéssé ismert helyszíneket. Mind a Bodrogköz, mind a Hegyalja területén bolyongunk. Sőt! A Sátoros-hegyeken, azaz a Zemplénben is túrázunk. A Zemplén Kalandpark egyedülálló szolgáltatásait (pl átcsúszás 2 hegy között a magasban) is igénybe vesszük, megfelelő időjárás esetén.  Ami várható: Árpád-kori templomok, vulkáni kúpok, várkastély, boros pincék. Igen változatos program, érdemes eljönni. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

Pácin: a Bodrogköz legnagyobb látnivalója, a faluban épült várkastély. A közvetlenül a szlovák határnál épült 16. századi, reneszánsz-romantikus épület, igazi kuriózum a környéken. A Mágóchy család 1581-ben építette, a töröktől távol eső területen. A várkastélyt 4 sarokbástyás várfal övezi. Jókora ősfás park tartozik hozzá. A Bodrogköz múzeum található odabenn, amit meg is nézünk. Belépő: 800/400 Ft

 

 

Karcsa: a Bodrog egykori holtága köré épült a magaslatokra a falu. Az egyik ilyen dombocskán áll egy román stílusú, tehát igen idős templom. Ma a reformátusok használják a Tündérek templomának nevezett épületet. Nagyméretű kváderkövek, boltíves-faragott kapu és vaskos tartóoszlopok jellemzi. A tetőzet fazsindelyes. A belépés némi pénzért lehetséges. Ez a Bodrogköz másik nagy építészeti emléke. 

 

 

Sátoraljaújhely: a város feletti Sátoros-hegyeken töltünk 3 órát. A fiatal vulkáni kúpok lenyűgöző látványt nyújt, a Bodrogköz felől érkező turistáknak A program időjárás függő. Jó idő esetén felkeressünk hazánk leghosszabb libegőjét és túrázunk a Fejedelem-forrásokhoz. A Zemplén Kalandparkban bobozni és kötélpályán vagy kabinban át lehet jutni a Magas-hegyről a Szár-hegyre. Az 514 méteres Magas-hegyről remek körpanoráma tárul (ide érkezik a libegő és innen lehet átcsúszni a szomszédos hegyre. Egyedülálló lehetőség itthon. Rossz idő esetén a belvárosba mászkálunk és elsétálunk a szépséges Zsólyomkai pincesorra. Lényegi tájékoztatás az utazás hetében!

 

 

Hercegkút: Sárospatak tőszomszédságában található egy 4 emelet magas pincesor, ami sokak számára ismeretlen. A dekoratív pincék, akár egy hobbitfalunak is beillenének. Jófajta fotótéma a közeli gyepről. 

 

 

Bodrogolaszi: a másik, szinte teljesen ismeretlen ékkő Sárospatak mellett, a falu bodrog-parti román temploma. A 800 éves ősi templom egységes stílusban maradt fenn. A közeli révnél, le tudunk sétálni a Bodroghoz, ami itt szép galériaerdőkkel fotózható. 

 

 

Tállya: természetesen nem mehetünk haza, míg Hegyalja vilghírű borát meg nem kóstoltuk. Vásárlással egybekötött kóstoló, mint opcionális program. A bort nélkülözőknek ajánlható, a közeli templom, ahol Kossuth Lajost megkeresztelték. Tállya nagyközségben szép polgári házakat lehet megtekinteni. A pince a Rákócziak korából maradt fenn.

 

 

 

 Érkezés: 21:00 körül. 

 

 

Költség: 9.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 9.500 Ft-ot március 1-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: március 1. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!