Bretagne, 2023. április 28-május 7.

 

Időpont: 2023. április 28-május 7.(péntek-vasárnap) 5 nap szabi!

Utazás: légkondis luxusbusszal.

Szállás: vendégházakban Pleubian környékén 7 éj, hotelban Reimsben 2 éj.

Étkezés: egyénileg kell megoldani, vendégházakban főzési lehetőség, városokban éttermek

Felszerelés: jókedv, bakancs, esőkabát.

Deviza, okmány: 200 EUR belépőkre és szuvenírre, személyi elegendő. 

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: április 28. 4:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 4:15-kor indul a busz!

 

 

 

A kontinentális Európa egyik legtávolabbi szegletébe utazik társaságunk. Hazánktól az egyik legtávolabbi francia országrész a cél, Bretagne. A harmad magyarországnyi területen élnek a nagy történelmi múlttal rendelkező bretonok. Franciaország oly hatalmas, hogy amikor elérjük keleti határát, az még csak az út fele! Az is árulkodó, hogy London jóval közelebb van! A kelta népcsoport ezer szállal kötődik a skótokhoz vagy írekhez. Építészetük és szokásaik is nagyon hasonló a szigeteken lévő népcsoportokhoz. Identitásuk erős. A programra 3 tényező nagyon jellemző. Egyrészt a rengeteg Atlanti, sziklás partvidék, ami sokszor 70-80 méteres magas partot jelent. Másrészt a kiugróan sok gótikus épület. Harmadrészt a fából és kőből épült lakóházak. De ezen túl rengeteg tengeri madarat, akváriumban tengeri élőlényeket, megalitokat, világítótornyokat, őserdőt és korabeli hajókat is láthat a résztvevő. Érdemes eljönni, mert nem túl gyakori úticél a magyarok körében, ami főleg a roppant távolsággal magyarázható. Az út zártkörű, baráti társaságunknak szervezve!

 

 

 

 

                                                                                       PROGRAM 

 

 

PÉNTEK  

 

 

Utazás Ausztrián és Németországon át a francia Reims városába. Szállás hotelban.

 

A reimsi katedrálisához érdemes ezen az estén vagy haza felé menet besétálni! 

A francia királyok koronázó temploma, a Világ egyik legnagyszerűbb gótikus temploma. UNESCO listán szerepel. Gyönyörű és hatalmas.

 

 

SZOMBAT

 

Etretat: a doveri sziklákhoz hasonló, rétegzett magas partot keressük fel. Az Alabástrom-part legszebb szakasza található a város határában. Mészkő és márga rétegek adják a fehér és sárga csíkok hangulatát. Boltívek és kőtornyok kíséretében figyelhetjük meg az ár-apály jelenséget. Gyorsan pusztuló partszakasz, évi 2 méteres vertikális fogyással. A néhány kilóméteres túrán mind a szikla tetejéről, mind a tengerszintről is megcsodáljuk a nem mindennapi képződményt. Normandia egyik kiemelkedő természeti látnivalója! 

 

Elfoglaljuk a vendégházakat késő este. 7 éj egy helyen. Nincs napi pakolással való vesződés!

 

 

VASÁRNAP

 

 

Tréguier: a közelben bányászott, gyönyörűséges rózsaszín gránitból épült az a templom, amit felkeresünk. A városka 12-15. századi román-gótikus templomában őrzik Szt. Ivó ereklyéit. Méretes torony és egy kerengő is kapcsolódik az épülethez.

 

Ploumanach: rózsaszín gránitparton sétálunk. Rajta egy világítótorony. A formák és színek lenyűgözőek. 

 

Plouha: 1240-ből való az a templom, ami a Kermaria nevet viseli. Érdekessége a 15 századi haláltánc freskói és a gótikus faszobrai. 

 

Lannion: a 20.000 lakosú város, színes favázas házairól híres. Jelentős még középkori temploma is.

 

Roche Jagu: 15. századi vár, szépen felújítva. A Trieux-folyó torkolatát hivatott védeni. 

 

 

HÉTFŐ

 

 

Dinan: Bretagne egyik legszebb műemlékvárosának tartják. Az óvárosra nagyon jellemző a középkori építészet és a favázas házak látványa. A kő és fa mint építészeti elem, nagyszerűen megfigyelhető itt. A városfalak között találjuk a híres épületeket: Keretry ház, Maison ház, Ferences kolostor, St Malo templom, Öregtorony, Megváltó Bazilika. Egy nagyméretű viadukt is található a városban. Tartalmas, többórás program.

 

Saint-Malo: a híres kalózváros több városból alakult, ma már 60.000-es nagyváros. A tengerrel körbevett erőd a fő látnivaló. Méretes falak és tornyok között 2 templom, a Vincent és a Sauveur. Egy érdekes tengeri akvárium is található a falakon belül. A tengerben több szigeten is erőd figyelhető meg. A kikötőben gyakran fordulnak meg árbocos hajók! 

 

Cap Fréhel: első gyalogtúránk a Fréhel foktól a Fort la Latte erődig tart. A 6 kilóméteres távon a 70 méteres partszakasz tetején fogunk haladni, szép kilátást élvezve az Atlanti-óceánra. Az erődbe egy függőhídon át jutunk be. A torony a sziklaszirt szélén épült és remek körpanorámát ad. 

 

 

 

KEDD

 

 

Morlaix: a városi viadukt tövében található néhány utcácska, ahol 15-17. századi favázas házak maradtak fenn. A legszebb az Anna hercegnő nevet viseli. Figyelemre méltó a házakon található faragott szobrok is! 

 

Rosanbo: a 14.századi erőd folyamatos bővítéseken esett át, így ma már szép kastélyként tündököl. Szobái gazdagon berendezettek. Jelentős kertje is van. 

 

Kérouzéré: 15. századi breton erődítmény. A tornyok csipkézettek. Egykoron nyilakat lőttek ki lőréseiből. A  bretonok egyik legimpozánsabb épülete. 

 

Huelgoat: a település határában hatalmas őserdő található, ami még az egykori természetes erdőség része. Érdekessége, hogy hatalmas gránittömbök között sétálhat a látogatható. Arthur király legendája szövi be az erdőt. Mitikus hely. Teszünk benne egy jókora sétát. 

 

 

SZERDA

 

 

Pointe Du Raz: a bretonok egyik legnyugatibb foka ez. A függőleges sziklák tetejéről remek panoráma akad a végtelen Atlanti-óceán felé. Ez a pont még Glasgow városától is nyugatabbra esik! Pointe du Van homokos tengerpartjára ereszkedünk le. Útközben rengeteg fészkelő madár, világítótorony és sárgálló zanótok kísérik utunkat. 10 km a túra hossza. 

 

Douarnenez: a kisvárost muzeális hajói miatt keressük fel. Gőzösök és vitorlások fedélzetére léphetünk itt, egy szabadtéri skanzen területén. A mai hajók is jelen vannak a kikötőben, ami szintén érdekes. 

 

Locronan: a műemlékváros legnagyszerűbb látnivalója a Ronan-katedrális. 15.századi gótikus épület, díszes szószékkel. Az egész belváros középkori hangulatot áraszt. Ez annak is köszönhető, hogy nincsenek elektromos vezetékek. Ezért is tudnak itt kosztümös filmeket forgatni. Jó hír ez a fotósoknak is. A környéken az idősek még beszélik a breton nyelvet és nem beszélnek franciául, ha nem muszáj! 

 

Quimper: a bretonok fővárosának is tartják. Itt konzerválódott a környéken leginkább a kelta örökség. A kétnyelvű nagyvárosban találjuk a Breton Múzeumot. Katedrálisa a St. Corentin nevet viseli. Fagerendás házak, püspöki palota a további látnivalók. 

 

 

CSÜTÖRTÖK

 

 

Josselin: a Rohan-dinasztia hatalmas várkastélya végett keressük fel a várost. Az Oust-folyó felett épült a 15.századi épület, ami reneszánsz jegyeket is mutat. 4 tornya maradt fenn a 8-ból. Az alsó rész látogatható kísérővel. Egy baba múzeum is helyet kapott, amik népviseletben láthatóak. Kő és fagerendás házak sokasága található a településen. A város Tüskés Miasszonyunk temploma figyelemre méltó. 

 

Carnac: a Világ egyik legnagyobb kőkultúrája figyelhető meg a város határában. A megalitok, menhirek és dolmenek hazája ez. 6000 éve helyezte el az új kőkor embere a csillagászati jelentőséggel is bíró kőegyüttest. Temetkezési szokások is kimutathatóak. 3000 kő várja a látogatókat. 

 

Vannes: a mára 50.000-es város óvárosát tekintjük meg. Katedrálisa a St. Peter nevet viseli. Keskeny sikátorai, városfalai és a megszokott favázas házak a látnivaló. Folyókanyarulat ívében bújik meg a városmag. 

 

 

PÉNTEK

 

 

Brest: fontos hadászati kikötő és ipari város. Mi legnagyobb attrakcióját keressük fel, az Oceánopolis. A franciák legnagyobb tengeri akváriumában a tengeri emlősök és a nagyméretű halak mellett a lábasfejűeket is tanulmányozhatjuk. A borsos belépő nagyszerű élménnyel párosul!

 

Pen hir: a Crozon-félsziget végében található harmadik túránk helyszíne. A közel 100 méteres partszakasz tetejéről megcsodálhatjuk a Borsó-halom gránit szikláit. Néhány km-es túrácska keretében bejárjuk a vad, tengeri sziklákat.

 

 

SZOMBAT

 

Reggel összepakolunk és elindulunk hazafelé.

 

Mont Saint-Michel: leghíresebb látnivalónk mindössze 5km-re található Bretagne-tól, de már Normandia területén. A tengerből kiemelkedő gránit szikla ősidő óta építmények alapját adta. Ma nagyméretű katedrálisát láthatjuk, alatta kis városkával. Az apátság épületegyüttese UNESCO védelem alatt áll. A világon egyedülálló város-apátság-erőd hármas, remek kilátással a tájra. A mesterséges töltésen helyi buszokkal lehet eljutni a szikla tövébe. Életrevaló élmény, amit egyszer látni kell! Belépő ellenében látogatható a sziget. 

 

Reimsben van még mód besétálni este. Szállás hotelban. 

 

 

VASÁRNAP

 

 

Hazautazás Németországon és Ausztrián át.

 

 

Érkezés késő éjjel. 

 

 

 

 

A NAPI PROGRAMOK SORRENDJE, AZ IDŐJÁRÁS FÜGGVÉNYÉBEN VÁLTOZHAT!

420 FT/EUR ÁRFOLYAMIG ÉRVÉNYES A KÖLTSÉG!

 

 

 

 

 

Költség: 220.000 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 90.000 Ft-ot december 10-ig és 80.000 Ft-ot február 10-ig és 50.000 Ft-ot április 10-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: december 10. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!