Bosznia-Hercegovina, 2019. március 14-17.

 

Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI!

Utazás: különbusszal

Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Felszerelés: esőkabát, bakancs, jókedv

Okmány, deviza: személyi, 30 EUR, igénytől függően.

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: március 14. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

A Balkán egyik leginkább természetes állapotában megmaradt országába utazunk. A kereszténység és az iszlám ütközőzónája, tehát igen változatos kultúrtörténetileg az ország. Természetileg elmondható, hogy az északi síkságoktól dél felé egyre magasabb hegyekkel találkozunk. Délen már megjelennek a mediterrán növények! Alapvetően a főváros, Szarajevó tágabb környezetét nézzük meg. Vízesések, dzsámik, minaretek, bazárok színesítik a programot. Sajnos túrázni a taposóaknák miatt még nem ajánlott. De így is sok vízesés elérhető biztonságban. Az ország már kiheverte a Dél-szláv háborút és rohamosan fejlődik. Mi is egy nyugati típusú, új szállodában fogunk lakni.  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 


 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

 

CSÜTÖRTÖK, SZARAJEVÓ NAPJA

 

 

 

Szarajevó: 550 km utazás után érkezünk a fővárosba. Oszmánok alapították és az újkor elején fejlett európai városnak számított. Igazi keleti hangulat fogad, mivel muzulmán többséggel bír. Minaret, dzsámi, müezzin hármas jellemző lesz napokig, mivel a városban lesz a bázisunk. Nemzetközileg a téli olimpia végett híres. Magas hegyek veszik körbe és 500 méter magasan fekszik. Itt még kontinentális éghajlaton vagyunk. A világon egyedülálló olyan szempontból, hogy ortodox és katolikus templomok, illetve dzsámik és zsinagógák is közel fekszenek egymáshoz. Főbb látnivalók: Latin-híd (Ferenc Ferdinándot itt gyilkolták meg), a nagy bazárt (Bascarsija), nagy dzsámi, karavánszeráj stb. Az első nap végét és az utolsó nap elejét is a belvárosban töltjük. Lehetőség bevásárlásra. Bár az ország megfizethető étterem szempontjából is. A magunkkal hozott Eurót itt beválthatjuk helyi pénznemre (Konvertibilis Márka).

 

 

 

PÉNTEK, JAJCE NAPJA

 

 

 

Travnik: az 56.000 lakosú középkori ottomán város sok műemlékkel büszkélkedhet. Hegyekkel körülvett folyóvölgyben fekszik. A várból mindez remekül látható. Főbb látnivalók: vár, ottomán házak, Kék-forrás, Tarka dzsámi, Szulejmán mecset. A belváros kis patak mentén bazársor található kávézókkal. 

 

 

Jajce: mondhatnák a vízesések városának is. Csontváry egyik híres festménye is ezt ábrázolja.  Több magyar vonatkozást is találunk Mátyás és a Monarchia idejéből is. A 30 méter magas vízesés rendszer a Jajce-vízesés nevet viseli. E fölé épült, a dombra a város. Katakomba, vár, dzsámi és több templom is látnivalót képvisel. Legérdekesebb a föld alatti templom és kripta, ami a 15.századból való. A közeli Pliva-tó apró malmait is felkeressük. 

 

 

 

SZOMBAT, MOSTAR NAPJA

 

 

 

Mostar: a hegyi várost középkori hídja tette Európa hírűvé. Ez az ország első számú turisztikai központja.  A türkizkék Neretva felett átívelő öreg híd meglehetősen egyedi látvány. Érdemes a bazárba bemenni. Ez Hercegovina országrész központja. 

 

 

Blagaj: a település határában egy folyó tör fel karsztforrás alakjában egy sziklafal aljában. A sziklafal tetején egy muszlim kolostort találunk. A 2 látnivaló együtt meglehetősen érdekes látványt nyújt. 

 

 

Pocitelj: a Neretván lefelé haladva  érjük el a keleties hangulatú falut. Fellegvárába felkapaszkodva gyönyörűen kivehető a folyóvölgy, az ódon házak és a dzsámi épülete is. Itt megállt az idő...

 

 

Kravica-vízesés:  nevezhetnénk Hercegovina "Plitvicéjének" is! Hisz ugyanaz a recept. Kristálytiszta karsztvíz zubog le hosszan a dombok tetejéről egy színtiszta tóba. A különbség a méretben van csupán. Ez is nagyon szép!

 

 

 

 

 VASÁRNAP, HAZAÚT NAPJA

 

 

 

Szarajevóban megnézzük azt, ami az első napból kimaradt. Utolsó lehetőség a keleties hangulat átélésére. Elmegyünk közös bevásárlásra is. Érkezés este 10 körül. 

 

 

 

 

Érkezés: 22:00 körül. 

 

 

Költség: 45.000 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 25.000 Ft-ot február 12-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: február 12. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .