Gömör csodái, 2020. február 22.

 

 

Időpont: 2020. február 22. (szombat)

 

Utazás: különbusszal.

 

Étkezés: otthonról szendvicsek

 

Mit hozzak? jókedv, túrabakancs, meleg kabát

 

Okmány, deviza: személyi, 20 EUR.

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: február 22. 6:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

6:15-kor indul a busz!

 

 

Az egykor Gömör vármegye három, kiemelkedően szép helyszínét keressük fel! Kategóriájukban is a legszebbek a Felvidéken. Domicán a Baradla-cseppkőbarlang  nyugati részét keressük fel. A tőle Északra elhelyezkedő fennsíkon van egy alig ismert jégbarlang. Betléren áll az Andrássyak egyik legépebben megmaradt kastélya. Tartalmas napot töltünk el. Egy napon ritkán láthatunk -és ilyen közel egymáshoz- cseppkő és jégbarlangot!  Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

                                                                               PROGRAM

 

 

 

 

Domicai-cseppkőbarlang: a híres aggteleki Baradla-barlang szlovák része ez. Ma Szlovák-karszt néven találjuk a térképeken. A hatalmas barlangi főág nyugati végpontját nézzük meg. Az aggtelekihez hasonlóan, itt is a rengeteg és nagy méretű cseppkő a látnivaló. Szlovákia egyik UNESCO-s területén járunk. Érdekessége, hogy a rendszerváltás előtt a határon, a barlang mélyén egy rácsot helyeztek el.  45 perces vezetéssel látogatható. 6 EUR a belépő. Magyar vezetést kérünk majd! 

 

 

Szilicei-jégbarlang: a Szilicei-fennsík déli felén található, ez az alig ismert jégbarlang. Egy hatalmas szakadék töbörben alakult ki, kb 2000 éve. A hideg levegő megreked, így nyáron is jég található benne. A tél végén már ki szokott alakulni, a plafonról lógó, óriási jégcsap. A mélyén, kb 30 fokos szögben található a jéglejtő. Életveszélyes, ha valaki lecsúszik a mélybe. Ezért csak a korlátig látogatható! Lépcsőkön jutunk le a méretes szakadékba. Ez a Világ legalacsonyabban fekvő, mérsékelt övi jégbarlangja. Ennek ellenére, hazai körökben szinte ismeretlen! 3 km-es túrával megjárható. 

 

 

Betléri kastély: az Andrássy család egyik legépebben fennmaradt kastélyát nézzük meg. 18.századi és klasszicista stílusban áll ma. Korábban a Bebek család fészke volt. A kastély legfőbb értéke, a 250 éves, eredeti berendezés. Bécsi klasszicista stílus uralja a belsőt. Rengeteg műtárgy is fenn maradt a 19. századból.  A világháborús fosztogatások elkerülték szerencsére. A 80 hektáros parkban egzotikus fákat tekinthetünk meg, egy jókora sétával. Vadaskert is van benne! A közeli mauzóleum is látogatható. 9 EUR a kombinált belépők. A kastélyhoz magyar tárlatvezetést kérünk. 

 

 

Ha marad időnk, benézünk a közeli Rozsnyó főterére is!

 

 

 

Érkezés a kiindulópontra 21:00 körül.

 

 

Költség: 8.500 Ft/fő.  

8.500 Ft-ot február 7-ig kell fizetni, a busz előlegezésére.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

 

Jelentkezési határidő: február 7.