Borsod, Abaúj, Zemplén, 2022. március 12-15.

 

 

Időpont: 2022. március 12-15. (szombat-kedd) Hosszúhétvége

 

Utazás: légkondis különbusszal

 

Szállás: egyszerű hotelban Berentén, 2 személyes szobákban

 

Étkezés: otthonról szendvicsek, számtalan étterem

 

Mit hozzak? jókedv, meleg öltözék, bakancs, kamásli

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: március 12. 6:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

6:15-kor indul a busz!

 

 

Hazánk legszebb természeti látnivalóit rejtő megyéjét járjuk be, a hosszú hétvége alatt. A Bükk, az Aggteleki-karszt és Zempléni-hegység érdekességeit keressük fel. Végig egy szállásról, így kényelmesebb is. Látunk: várakat, kastélyokat, sziklaszirteket, barlangokat, víznyelőket, cseppkőbarlangot, templomokat, népművészetet, hatalmas fákat stb. 4 napos élménybomba. Aki teheti, éljen át a Csapattal! Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

                                                                               PROGRAM

 

 

 

 

SZOMBAT,  BÜKKALJAI NAP

 

 

 

 

Mezőkövesd: Matyóföld központjában a Matyó népművészeti kiállítást nézzük meg, ami igazi hungarikum. Belépős. A városban lesz lehetőség bevásárolni a 4 napra. 

 

 

Szomolya: a kaptárkövek legszebb példányait itt találjuk. Köztük is a leghíresebb, a király széke. Riolittufából áll, ami oly jellemző felépítőkőzet a Bükkaljára. Táv: 3 km.

 

 

Cserépfalu: a falu északi határában, már a Bükk déli nyúlványain találjuk az egyik legjelentősebb ősember barlangunkat. A Suba-lyuk, a Hór völgyében fekszik. Ami az ország leghosszabb völgye. A neander-völgyi lelet, világhírű. Maga a barlang, nagy bejárattal rendelkezik. Táv: 3 km.

 

 

Tibolddaróc: egy igazi ritkaságot keresünk fel. A falu külterületén található egy hatalmas kőhodály. Több terem található benne, oszlopcsarnokkal. Tehenek és juhok istállózására volt alkalmas, nem is oly régen. A puha riolittufa jól faragható. Így szó szerint kivájták a domb belsejét. Táv: 4 km.

 

 

Miskolc: a borsodi megyeszékhely nem tartozik műemlékvárosaink közé. De így is van kettő épület, ami megtekintésre érdemes. Elsőként az Avasi Református Templom, egy domboldalban, szép környezetben. A másik az unikális deszkatemplom, ami újra lett építve, egy tűzvész után. Vacsora lehetősége a belvárosban. 

 

 

 

 

VASÁRNAP,  AGGTELEKI NAP

 

 

 

Aggtelek: a település neve, egybeforrt a barlanggal. Az országos hírű cseppkőbarlang 1 órás vezetett túráját járjuk be. A nagy méretű cseppkövek és a 7 km hosszú főfolyosó még Európában is nagynak számít. Ez hazánk legértékesebb természeti látnivalója, ami a kontinensen is előkelő helyen áll. Belépős. A falu felső végében beereszkedünk a Zombor-lyuk-víznyelőbe. Itt találkozik a fedett és fedetlen karszt és alkot tájhatárt. Táv: 2 km.

 

 

Vörös-tó: Jósvafő felé haladva, jobb kéz felé találunk egy vörös agyaggal teli víznyelőt. Az agyag dugóként funkcionál az alján, így időszakosan esővízzel tölti ki a mélyedést. A mélyvörös agyag, a hófehér mészkővel kellemes fotótéma. Táv: 1 km.

 

 

Alsó-hegy túra: Tornanádaska és Bódvaszilas között húzódik a Gömöri Alsó-hegy mészkőplatója. Induláskor megnézzük Tornanádaskán, a Hadik kastélyt. Kertjében a legöregebb hazai akác. A két falu között gyaloglunk át, érintve a platót is. Közben pompás kilátás, hazánk legészakibb folyóvölgyére, a Bódvára. Szemben az Esztramos-hegy legyalult teteje néz ránk. A szerpentin egy karsztbokorerdőn vezet keresztül. A tetőn már sűrű erdőt találunk, rengeteg víznyelővel. Ellátogatunk az Aggteleki-karszt legmélyebb barlangjához, a Vecsem-Bükkhöz. Az aknabarlang (zsomboly) szédítő, 236 méter mély. 83 méter ebből az elején függőleges. Ennek tetejéről kukkantunk be a mélybe. Bódvaszilasig még több víznyelőt érintünk. Táv: 12 km. Szint 350 m. 

 

 

Edelény: a szépen felújítot, szigeten állót kastélyt, megnézzük kívülről. Vacsora lehetősége a városban. 

 

 

 

HÉTFŐ, ZEMPLÉNI NAP

 

 

Vizsoly: a Károli féle Biblia itt íródott a faluban. A község legöregebb, középkori templomában őrzik. Maga a templom is látnivaló. Belépős. 

 

Regéc: a Rákócziak ősi vára, ahol még a szabadságharc taktikai megbeszélései is zajlottak. A 639 méter magas andezitkúp tetején, szépen felújított középkori várat találunk. Elképesztő panoráma, a Zemplén 700-as hegyire.  Komoly kaptató, de rövid a várkapuig. Táv: 3 km. Szint 150 m. 

 

Háromhuta: Óhutáról felgyaloglunk az Éles-kő sziklatarajára, ahonnan pompás a panoráma. A közeli fenyvesben található a Czárán pihenő, amit Bődi Gábor tanárúr épített k,i az elmúlt évtizedben. Táv: 4 km. Szint 100 m. Újhutára átbuszozunk és egy rövid gyaloglással elérjük a Nagy Duglászost. A 140 éve telepített amerikai duglászos, 502 példányt tartalmaz. Köztük egy 56 méter magas egyedet, ami a legmagasabb magyar fa címet bitorolja, a maga 56 méterével. Táv: 2 km. 

 

Sárospatak: Bodrog parti Athén. Tartja a mondás. A Rákóczi-várkastély a Bodrog feletti teraszon épült, impozáns tornyaival, reneszánsz stílusban. A jókora épületet belülről is megnézzük. Értékes berendezése, a Rákóczi család múltját szemlélteti. Egy sétával elérhető a híres Pataki Református Kollégium, ódon falai. Vacsora lehetősége a városban.

 

 

 

KEDD, BÜKK-FENNSÍK NAP 

 

 

Újmassa: a Garadna völgyében találunk, egy szépen fennmaradt vashámort. Mellette gépészeti kiállítás. Szabadtéri program, szép környezetben. A közelben pisztrángnevelde, ahol halat lehet venni. 

 

Magos-kő: a Kis-fennsík déli leszakadásánál, a Garadna völgye felett magasan találjuk ezt a mészkőszirtet. Szép panoráma déli irányba, a Nagy-fennsíkra. A közelben egy alig ismert barlangszállást is megnézzünk, amiből mindössze 3 található a hegységben. 4-6 embernek fűthető szállás. Táv: 5 km. 

 

Szentlélek: a Pálosok egyik fennmaradt kolostorromját nézzük meg, 700 méteres magasságban. Tőle északra, a Látó-kövek szálakban álló szirtjei adnak kilátást a Tátrák irányába! Táv: 3km. 

 

Bánkút: bár ugyan rég elhagytuk Miskolcot, de közigazgatásilag még a területén vagyunk! A 900 méteren fekvő Bánkútról a közeli Bálvány, 956 méteres csúcsára kapaszkodunk fel. Odafenn kilátó. Tetejéről most felülről láthatjuk hazánk legnagyobb fennsíkját. Táv: 4 km, szint: 60 m. 

 

 

 

 

Érkezés a kiindulópontra 20:00 körül.

 

 

Költség: 34.000 Ft/fő.  

34.000 Ft-ot február 25-ig kell fizetni, a busz előlegezésére.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

 

Jelentkezési határidő: február 25.