Szlovák Paradicsom, 2021. augusztus 7.

 

 

Időpont: 2021. augusztus 7. (szombat)

 

Utazás: légkondis különbusszal.

 

Étkezés: otthonról szendvicsek, büfék a bejáratnál

 

Mit hozzak? jókedv, túrabakancs, esőkabát

 

Okmány, deviza: személyi, 10-20 EUR.

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: augusztus 7. 5:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

5:15-kor indul a busz!

 

 

Közép-Európa egyik legvadabb szurdokrendszerét nézzük meg. A Káposztafalvi-karsztot meredek esésű patakok szabdalták fel. Vízesések és szűkületek között haladunk, a példásan kiépített útvonalakon. Az itt még "gyerek" Hernád töri át a karsztot, néhány déli oldalágával. A közel egy tucat szurdok közül mindenki biztos talál újat. Akik meg nem jártak itt, annak a leghíresebbek ajánlhatók. Különféle nehézségű túrák várhatóak, így minden korosztálynak ajánlható! Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

                                                                               PROGRAM

 

 

Szlovák Paradicsom túrák: Podlesok (Erdőalja) nevű helyen lesz a bázisunk. 9 óra áll rendelkezésre a szurdokokra. Ebbe egy komolyabb túra is beleférhet. Egy szurdok túrán nem jelentős a távolság, inkább a szintkülönbség a döntő. Bakancs elengedhetetlen tartozéka a napnak. Létrákon, lépcsőkön, tálcákon haladunk majd, ami biztonságos. Gondoljunk csak bele, hogy a szlovák családok kedvelt terepe ez. 2 Euró környékén van a belépő, ami a nemzeti park felé fizetendő. Egyéb költség csak a privát fogyasztás, a bejáratnál, vagy a Vörös kolostor menedékházban. 4 túraútvonal ajánlható. De ezen túl számtalan variáció áll rendelkezésre.

 

A legkisebb túrát annak javasolt bejárni, aki csak néhány órát szeretne gyaloglással eltölteni. Nekik a Hernád-áttörés bejárása javasolt. Tálcák és láncos segítenek a haladásban, miközben alattunk halad a folyó. Van egy függőhíd is. Esetleg kiegészítve a Tamásfalvi sziklakilátóval, ami már némi kapaszkodást igényel. Fentről belátni a Hernád szurdokát és a Magas-Tátra csúcsai is idelátszanak. 

 

A közepes túra a leghíresebb szurdokba, a Fehér-vízbe (Sucha Bela) vezet. Fapallókon, létrákon lehet legyőzni a szűk szurdokot. Több vízesést is érint. Elég látványos, kb 2 órás szurdok. 300 métert kell kikapaszkodni. A kis fennsíkon a Vörös kolostor házban büfé üzemel. Itt meg lehet pihenni. Lefelé az erdőben visszajutunk a kiindulópontra.

 

A nagy túra az előző kettőnek az összessége. Azaz a Sucha Bela felfelé. Végig a fennsíkon, majd beereszkedés a Hernád völgyébe és az első túrát fordítva haladva végig a Hernád-áttörésen. Kevésbé haladósoknak az egész időtartamot ez kb ki is meríti. 

 

Az extra túra a nagy túra egésze, azzal a különbséggel, hogy a kolostortól tesz még egy kört a Velky Kysel szurdokába is. Ez már gyorsan haladóknak javasolt. Jelentős a szintkülönbség. 

 

Természetesen ezek csak javaslatok, léteznek egyéb variációk is. A lényeg, hogy az összes túra Podlesok (Erdőalja) parkolójából indul és végződik. A túra végén van meleg étel lehetőség a busz közelében!

 

 

 

Érkezés a kiindulópontra 23:00 körül.

 

 

Költség: 12.000 Ft/fő.  

12.000 Ft-ot július 30-ig kell fizetni, a busz előlegezésére.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

 

Jelentkezési határidő: július 30.