Kamniki-Alpok, 2024. június 1-2.

 

 

Időpont: 2024. június 1-2. (szombat-vasárnap) 

 

Utazás: különbusszal

 

Szállás: 2-3-4 személyes szobákban, Kamnik közelében, tradicionális faépületekben

 

Étkezés: otthonról szendvicsek, étterem lehetősége szombat este, közös vásárlás

 

Mit hozzak? jókedv, esőkabát, nap elleni védelem

 

Deviza, okmány: 50-80 EUR, személyi

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: június 1. 6:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

 

6:15-kor indul a busz!

 

 

Ezen úton a 2500 méteres ormokat rejtő Kamniki-Alpokba látogatunk. A Ljubljana közeli magashegységben 3 területet keresünk fel.  Elsőként Szlovénia legnagyobb arborétumát. Majd Kamnik középkori óvárosát. Másnap pedig egész nap a Velika Planina fennsíkján túrázunk. Ebben az időszakban sok alpesi növény virágzik. Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          PROGRAM

 

 

 

SZOMBAT

 

 

Közös bevásárlás, Lendván. 3 szupermarket egy helyen, még magyarul.

 

Volcji Potok Arborétum: az alpok lábánál lévő 85 hektáros őspark, főleg tulipánjairól és rózsáiról ismert. Ott jártunkkor a rózsák virágzása várható, ami 6000 növény együttese. Emellett számtalan exota és idős fa is gazdagítja a nagy méretű arborétumot. Rododendon is található itt.  Belépő: 9 EUR. 

 

 

Kamnik: a középkori városka a névadója, a tőle északra elterülő alpesi területnek. Szlovénia egyik legrégibb települése. Ma főleg barokk épületek találhatóak itt. Gyönyörű a Ferences kolostora. Érdemes felkaptatni két, a város fölé nyúló magaslatra, ahol várak és nagyszerű kilátás fogad. Idős lakóházai és több temploma között remek fotótémák találhatóak. Szlovén gyöngyszem.

 

 

 

VASÁRNAP

 

 

 

Velika Planina: alpesi magaskarszt, 1600 méteres magasságban. Felvonóval érjük el a fennsík peremét. Odafenn gazdag pásztorhagyományok várnak. Sajtkóstolók, kolompoló marhagulyák, fazsindelyes pásztorszállások. Egész kis falu található itt. Alhavasi növények sokasága nyílik ebben az időszakban. Mivel 9 órát töltünk a területen, így az északra található még magasabb hegyek felé is lehet tenni egy hosszabb túrát. Az északi látóhatárt, a Grintovec-csoport 2500 méter felett, havas csúcsai zárják. Ezzel remek fotótémát adva. A részletes túralehetőségekről az utazás hetében várható tájékoztatás. A felvonó díja, egy viszonylag nagyobb összeget takar. 

 

 

  

 

Érkezés a kiindulópontra 23:00 körül.

 

 

Költség: 46.000 Ft/fő.  

46.000 Ft-ot május 13-ig kell fizetni, a busz előlegezésére.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

 

Jelentkezési határidő: május 13.