Körút az Észak-Dunántúlon, 2022. február 19-20.

Időpont: 2022. február 19-20. (szombat-vasárnap) 

Utazás: légkondis különbusszal

Szállás: panzióban, 2-3 személyes szobákban, Sárváron

Étkezés: egyénileg, városi éttermek, reggeli a szálláson

Mit hozzak? jókedv, túrabakancs, kamásli, meleg öltözet

Biztosítás: egyénileg

Találkozó: 2022. február 19. 6:00, Ecseri út, Burger King

 

 

 Az Észak-Dunántúl híresebb és kevéssé híres látnivalóit köti össze a körút. Veszprém, Vas és GY.M.S. megye területén barangolunk. A meglehetősen sokszínű úton mindezt látjuk: várnegyed, templomrom, kilátás kettő tanúhegyről, tavas barlang, hatalmas várkúp, vízi vár, bencés apátság, nagyvárosi óváros. Aki teheti, tartson Velünk, erre a sok élmény tartogató hétvégére. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

 

 

SZOMBAT, VESZPRÉMI NAP

 

 

 

 

Veszprém: a királynék városának legszebb részét nézzük meg, a barokk épületekkel teli Várnegyedet. A mészkőszirten álló erődítményről remek kilátás adódik a Bakony felé. A 100X400 méteres kis fennsíkon barokk és klasszicista paloták és egyházi épületeket találunk. A középkor óta áll a várfal. 

 

 

Taliándörögd: a Balaton-felvidék és a Bakony határán fekvő település határában találjuk, az egyik legszebb középkori templomromot. A Szent András nevét viselő templom tornya még dacol az idővel. 1 km séta.

 

 

Hegyesd: az egyik kevéssé ismert, periférikus "Tanúhegyünk" A pliocén bazaltvulkanizmus -ami a Tapolcai-medencére jellemző- az eredeti felszín magasságot jelöli. A bazaltkúpok közötti jóval puhább, üledékes rétegek már rég erodálódtak. Ilyen kiemelkedés Hegyesd vára is. Várat ugyan már nem, de nagyszerű panorámát találunk a tetején. Táv 5 km, szint 150 m. 

 

 

Tapolca: az Európában is páratlan, Tavas-barlangnál kezdünk. Az érdekessége, hogy csónakázni lehet a város alatti csatornákon. Belépős! Utána érdemes elsétálni a közeli Malom-tóhoz, amit szépséges épületek öveznek. 

 

 

Sümeg: hazánk legnagyobb kiterjedésű vára magasodik a város fölé. Fentről jó kilátás. A várkúp alatt szépen konzerválódott óváros invitál sétára. 

 

 

Sárvári termálfürdő: az egyik legjelentősebb gyógyfürdőnk, ami szerencsére este 9-ig nyitva tart. A szállásunk a közelében található. Így át lehet sétálni és regenerálódni a tartalmas nap után. Alkáli-hidrogén-karbonátos, 32-38 fokos gyógyvíz. Sok panaszra gyógyír. Aki nem szeretne fürdeni, annak sétára alkalmas a belváros, vacsoralehetősséggel. 

 

 

 

 

 VASÁRNAP, PANNONHALMI NAP

 

 

 

 

Sárvári vár: a Nádasdyak hatalmas várkastélyát, egy vizes árok övezi. Egykoron mocsaras területen álló vízi vár volt. A 4 sarokbástyás, grandiózus várat belülről is megnézzük. A Nádasdy Ferenc Múzeum belépős! Barokk termek, kastélyos hangulatú. 

 

 

Ság-hegy: a Celldömölk mellett álló bazaltvulkánt a legészakibb a Dunántúlon. Ez is egy tanúhegy, mint az oly távoli Badacsony és azonos korúak. Tanösvény keretében bejárható az egykori, felhagyott kőbánya. A hegy pereme csipkézett, akár egy magashegyi környezet. A belsejét kitermelték. Ott látható a láva metszete, ahogy megszilárdult. 150 m szint, 6 km. 

 

 

Pannonhalma: a 996 óta folyamatosan működő főapátságot a Bencések alapították és tartják mai napig kezelésben. Jelenleg 40 szerzetes él itt. Altemploma és kerengője  román, a bazilika gótikus eredetű. A berendezés barokk és klasszicista. 55 méteres tornyával a magyar klasszicizmus legjelentősebb épülete. A 19. századi könyvtárteremben 400.000 kötetet őriznek. A szerzetesek borászattal, serfőzéssel és gyógynövényekkel is foglalkoznak. Ezek helyben megvásárolhatóak. Belépős! A Sokoró egyik dombján áll a műemlékegyüttes, szép panorámát adva. 

 

 

Győr: a Nyugat-Dunántúl központja. A harmadik legjelentősebb műemlékvárosunk. Csak Budapest és Sopron előzi! A barokk óváros templomait, egyházi épületeit, polgári házait, Europa Nostra díjjal jutalmazták. Főbb látnivaló: Bazilika, Püspökvár és Palota, Bencés templom, Karmelita templom, Rác templom, Zsinagóga stb. Teszünk egy várossétát. 

 

 

 

 

 

 Hazaérkezés 20:00 körül.

 

 

 

Költség: 22.000 Ft/fő. A busz előlegezésére 22.000 Ft-ot kell utalni, február 8-ig.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: 2022. február 8.