Cseh Paradicsom, 2020. március 12-15.

 

Időpont: 2020. március 12-15. (csütörtök-vasárnap) 2 SZABI!

Utazás: különbusszal

Szállás: hotelban, Jicin környékén, 2-3-4 személyes szobák

Étkezés: szálláson reggeli, vacsora lehetősége városban

Mit hozzak? túrabakancs, meleg kabát, jókedv :-) 

Okmány, deviza: személyi, 1000 CZK

Biztosítás: egyénileg történik. 

Találkozó: március 12. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 

6:15-kor indul a busz! 

 

 

Közép-Európa egyik legnagyszerűbb természeti látnivalóját nézzük meg! A Cseh-Paradicsom homokkő sziklái olyan közkedveltek, hogy nyáron itt mozdulni nem lehet a látogatóktól. Ezért mi szezonon kívül, a tavasz elején keressük fel. Ami várható: rengeteg sziklalabirintus, izgalmas hasadékok, középkori várak és kastélyok, serfőzde, Rumcájsz :-) Az út érinti mind a 4 sziklavárost és nem csak a híres Porladó-sziklákat! Ez az út jóval több, mint néhány szikla. Két középkori város szintén alig ismert magyar körökben. Ez az út rengeteg élményt fog adni! FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

 

 

CSÜTÖRTÖK, PARDUBICEI NAP

 

 

 

Pardubice: a 100.000 lakosú járási székhely, kevésbé ismert a magyar utazók körében. A Pernstejn család jóvoltából vált a középkorban jelentős várossá. 1500 körül épült a várkastélya. Reneszánsz, belső udvaros, körfolyosós-árkádos épületkomplexum. 4 tüzérségi bástyája szintén épségben fennmaradt. Az udvarok szabadon látogathatóak. A főtéren több reneszánsz ház is épségben látható. Közülük a leghíresebb a Jónás-ház. A 60 méteres Zöld torony a 16.századból való. A Szent Bertalan templom gótikus stílusban, szintén a 16. században épült. Az Óvárosban sikátorokban is bolyonghatunk. 

 

 

Este elfoglaljuk a szállásunkat.

 

 

 

PÉNTEK, SZIKLAVÁROSOK NAPJA

 

 

 

Prachovské skaly (Porladó-sziklák): a Cseh-Paradicsom leghíresebb helye. Itt vannak a legmagasabb sziklák, tornyok. Magyarországon sokan abban a tudatban vannak, hogy csak ez a Cseh-Paradicsom. Pedig ez csak egy, a 4 sziklavárosból és még azon túl is vannak magányos sziklacsoportosulások. Feltehetőleg ilyenkor ingyenesen járhatjuk be és főleg tömeg nélkül. Egy márciusi pénteken jó esély van rá, hogy miénk az egész terület :-) A szirtek és tornyok között, izgalmas utakon lehet közlekedni. Sziklába vájt lépcsők és hidak is segítik a könnyű haladást. Olykor 20 emelet magas kőtornyok között kacskaringózik az út, és néha csupán 1 méteres a szélessége. Európa egyik legizgalmasabb természeti képződményei ezek. A táv néhány km. De itt senki nem rohan, csak ámul. Homokkőből áll az egész terület. 2 napig ilyen sziklalabirintusokat keresünk fel. Mind a négyet! Némi buszozás után, de még ebben a sziklavárosban található Rumcájsz barlangja, Brada település közelében. Rövid túrával elérhető a mesebeli figurákkal berendezett kis barlang. Kedves kis látnivaló :-)

 

 

Trosky vára: geológiai szemmel igazi kakukktojás az a két bazaltkúp (mivel ez egy homokkő terület), amin ez az érdekes vár épült. Mint két hatalmas torony merednek az ég felé, rajtuk a középkori vár. Szürreális látványát megcsodáljuk. 

 

 

Hruboskalsko: a másik híres sziklaváros! Területe már nagyobb az előzőnél. Itt egy kb 10 km-es túrát teszünk. A rengeteg sziklahasadék és kőszirt mellett a 2 fő látnivaló Hruba Skala kastélya és Valdstejn vára. A kastély egy szomszédos szikláról ragyogóan fotózható (egyébként szálloda). A vár szintén egy szirten áll. A területre jellemző a rengeteg sziklaperem, amikről remek a kilátás. Itt se marad el a játékos hasadékon át, szirtre fel, zeg-zugos terep. 

 

 

Jicin: ki ne ismerné a híres meséből a város nevét! Ez Rumcájsz hazája :-) A városka híres tornyán mi is beballagunk a középkori főtérre. A reneszánsz Valdicei-kapu, az árkádos házak, a barokk kastély és kettő templom a látnivaló. Vacsora lehetősége a városban. 

 

 

 

SZOMBAT, KASTÉLYOS NAP

 

 

 

Sychrov kastély: utazásunk legészakibb látnivalója egy hatalmas kastély, egy óriási parkban. A neogótikus épületegyüttest belülről is megtekintjük. Mivel Csehország alapjaiban évszázadok óta háborúmentes övezet, így itt is az eredet,i 19.századi berendezést láthatjuk. 200 Korona a belépő. A parkban jókora sétát tehetünk, a famatuzsálemek között.

 

 

Prírazské skaly: a korábban említett négy sziklaváros, legkevésbé ismert tagjához érkeztünk. Dneboh faluból kapaszkodunk fel egy érdekes várromhoz. Neve: Drabské svetnicky. Ismét girbe-gurba tájon haladunk. Hasadékok és kőtornyok váltogatják egymást. 4 km a táv.

 

 

Besedické skaly: az utolsó, szintén alig ismert sziklaváros magyar körökben. Besedice faluból kapaszkodunk fel a sziklaváros szirtjei közé. Barlang és kőgomba is található a területen. Számos kilátópont és hasadék. 5 km a táv.

 

 

Minipivovar Malá Skála: a kőszirteket itt a Jizera-folyó törte át. Ilyen pompás helyen találjuk Malá Skála kisvárosát. A helyi sörfőzdében ütünk tanyát. Megtekintjük a kicsiny üzemet és közös, előre rendelt knédlis vacsorát fogyasztunk el. Természetesen remek, csapolt sör társaságában. 1580 óta főzik a sört a településen! Részletek később!

 

 

 

VASÁRNAP, KÖNIGGRATZI NAP

 

 

 

Hradec Králové: Königgratz néven talán többen ismerik, a híres csata miatt. A 100-ezres nagyváros még cseh viszonylatban is sok műemléket tartogat számunkra. Főbb látnivalók: Szentlélek-katedrális a 14.századból, kora gótikus stílusban, a reneszánsz Fehér Torony, ami 72 méter magas. A barokk Püspöki palota, a szintén barokk jezsuita templom és a régi városháza szintén kiemelkedő látnivaló. A főtéren gótikus, reneszánsz és barokk polgári házak maradtak fenn. Az óváros alatt folyik az Elba, ami itt Labe néven ismeretes. Partján áll egy patinás épület, ahol az egykori vízierőmű gépei rejtőznek.

 

 

 

 

 22:00 körül érünk a kiinduló pontra. 

 

 

 

Költség: 49.000 Ft/fő. A buszt le kell foglalni, ezért 29.000 Ft-ot február 10-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: február 10. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!