Vendvidék, 2021. április 3-4.

Időpont: 2021. április 3-4. (szombat-vasárnap) 

Utazás: légkondis különbusszal

Szállás: hotelban, 2 személyes szobákban, Szentgotthárdon

Étkezés: szálláson reggeli, a többi egyénileg

Mit hozzak? jókedv, esőkabát, túrabakancs, fürdőruha

Biztosítás: egyénileg

Találkozó: 2021. április 3. 6:00, Ecseri út, Burger King

 

 

 Célpontunk hazánk legnyugatibb szeglete. Az országosan jóval ismertebb Őrség nyugati folytatása. A magyarországi szlovének -azaz vendek- élnek itt. A táj az ős Rába kavicstakaróján terül el, és magasabbak a dombok, mint az Őrségben! A legnyugatibb pontja is itt van az országunknak, ami bizony még Bécstől is nyugatabbra található! Ami várható: tökmagütő, túrák hegyen-völgyön-réten-erdőn át, templomok, termálfürdő, erdei tó, múzeum stb. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

 

 

SZOMBAT

 

 

 

Csákánydoroszló: az Őrség északi peremén található nagyközségben van egy családi tökmagolajütő. Bemutatják a folyamatot, hogy lesz a magból, olaj. 5600 Ft/l áron lehet vásárolni olajat, ami nem számít drágának. Az őrségi tökmagot tartják a legjobb minőségünek hazánkban!

 

Rönök: a falutól északra, közvetlen az osztrák határ előtt áll egy szépséges neogótikus templom. A Szent Imre nevet viselő templom, az erdő közepén épült, egy kis tisztáson. A vasfüggöny éveiben magára hagyták és a katonaság használta tornyát. Ma ismét teljes pompájában látható. 

 

Felsőszölnök: a legnyugatibb településünk. A falu kiterjedt külterületét járjuk be, egy túra keretében. A túrát félúton meg lehet szakítani. Az Alsószölnöki tanyáktól indulunk és bejárjuk a nagy kiterjedésű Jánoshegyet. Több kilátópont, rengeteg présház és gyümölcsfák szegélyezik utunkat. Dombok láncolata ez. A présházak nyugati pontjától be lehet ereszkedni Felsőszölnök központjába. Ez így 8 km. Aki nagyobb távra vágyik, annak a vasfüggöny túraútvonalon elérhető a Hármashatár (Mo. nyugati végpont). Ausztria, Szlovénia és Hazánk területe találkozik itt egy pontban, egy közel 400 méter magas dombtetőn. Visszatérés a Hampó-völgyön át, a faluközpontig. A nagyobb túra távja összesen 15 km. A Vasfüggöny miatt itt kitermelés nem lehetett, így idősebb fákat is láthatunk. Az egyik legcsapadékosabb tájunk ez, szubalpin klímájú. Gyakorlatilag az Alpok keleti végződésénél járunk. 

 

Szentgotthárd: a kisvárosban található az egyik legújabb hazai élményfürdő. Termál vizében megmártózunk. 1900 Ft a belépő. Aki nem szeretne fürdeni, annak ajánlható a barokk nagytemplom és a mellette található díszkert megtekintése. Több étterem is üzemel a belvárosban.

 

 

 

VASÁRNAP

 

 

 

Apátistvánfalva: a faluban találjuk az érdekes határőr múzeumot. A vasfüggöny mindennapi működését és a magyar történelem egyéb korszakait is bemutatja a gyűjtemény. Némi belépő várható.

 

Orfalu: a legkisebb vend falu. Alig 70-en lakják. A csendes faluban található egy szoknyás harangláb. Innen indítjuk körtúránkat a határsáv közelébe. A célpont az Őserdő idős bükkállománya. Itt találkozik az Őrség és a Vendvidék. A túra 8km. 

 

Kétvölgy: hazánk egyik legszebb települése és egyben a Dunántúl egyik leghidegebb pontja, fagyzug. Permise és Ritkaháza falurészeket járjuk be. A Katinberg kilátójától indulunk, ahonnan már látni a hófödte stájer hegyeket ebben az időszakban. Érdekessége a faluszerkezetnek, hogy nincsenek utcák, se keritések. Tanyaszerűen, hézagosan találjuk a házakat, szépen belesimulva a tájba. A valóságban is két völgy mezőit, kiterjedt lomboserdők határolják. 4 km-es túrával bejárható ez a nagyszerű tanyavilág. Elképesztően szép falu.

 

Hársas-tó: Máriaújfalu határában található, gyönyörű erdei tó. 2 km-es túrával megkerüljük a partjai mentén. Hazánk egyik legszebb tava.

 

 

Hazaérkezés 21:00 körül.

 

 

 

Költség: 18.000 Ft/fő. A busz előlegezésére 18.000 Ft-ot kell utalni március 22-ig.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: 2021. március 22.