Mecsek, Zselic, Ormánság, 2021. szeptember 25-26.

Időpont: 2021. szeptember 25-26. (szombat-vasárnap) 

Utazás: légkondis különbusszal

Szállás: panzióban, 2-3 személyes szobákban, Pécsen

Étkezés: szálláson reggeli, a többi egyénileg

Mit hozzak? jókedv, esőkabát, túrabakancs

Biztosítás: egyénileg

Találkozó: 2021. szeptember 25. 6:00, Ecseri út, Burger King

 

 

 Baranya, az ország aranya. Tartja a közmondás! Nos valóban hazánk egyik legszebb megyéjéről van szó. Három tájegységet érintünk utunk során. A Somogy és Baranya határvidékén elterülő nagy kiterjedésű, erdős dombvidéket. A Dráva menti és alig ismert Ormánságot. És az egyik legváltozatosabb hazai középhegységünket, a Mecseket. Amit látunk: arborétum, szarvasfarm, kisvasút, ősbükkös, festett mennyezetű templomok, cseppkőbarlang, kastély, műemlékváros, geológiai képződmény. Nagyon gazdag a program és sokféle.  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

 

 

SZOMBAT, ZSELICI NAP

 

 

 

Zenélő út: a 67-es út egyik szakaszán, útburkolati jelekből kialakított muzsika. Stílusosan a Republik slágere szól majd a kerekek alatt. Európában elsők között van ez a kezdeményezés.

 

Deseda arborétum: Kaposváriak kedvenc parkeredejébe teszünk egy sétát. Egy félszigeten kialakított arborétum a célpontunk, ahol zömmel fenyőket láthatunk. Igen hosszú fahídon jutunk át a területre.

 

Bőszénfa, szarvasfarm: a Zselic déli oldalán kialakított vadaspark. Megcsodálhatjuk az erdei nagyvadakat, testközelből. Nagy egzotikus állatuk is. 

 

Sasrétpuszta: Almamellékről különvonattal közelítjük meg a Sasrétpusztai kastélyt. Öreg fasor és ősbükkös még itt a látnivaló. Ha szerencsénk van, a közeli vadaskertben vaddisznót is megfigyelhetünk. A kisvonat mindössze 600 mm nyomtávolságú. Ebből csak kettő üzemel itthon. Kuriózum. 

 

Drávaiványi: az Ormánság híres, festett mennyezetű, kazettás templomában járunk. Nagyon kevesen ismerik, pedig igen nagy a műemléki értéke.

 

Kórós: a másik szépséges ormánsági templomcsoda, ami szintén népi motívumokat hordoz a mennyezeten.

 

Pécsi szállásunkról van mód besétálni, a gyönyörűen kivilágított óvárosba. A legszebb nagyvárosunkba járunk. 

 

 

 

VASÁRNAP, MECSEKI NAP

 

 

 

Cserkút: a Nyugat-Mecsek vörös homokköve, a falutól délre, konglomerátum kavicsok formájában bukkan a felszínre. Úgy néz ki, mint egy nagy kaviccsal teleszórt betonágyás. Elképesztő, hogy természetes. Mindez rózsaszínes színben. Pompás kilátás adódik a Jakab-hegy fennsíkjára. 

 

Abaliget: a Mecsek egyetlen, turisták által látogatható cseppkőbarlangja. A kiépített szakasz nem hosszú, de annál szebb. Nevezik Pap-likának is. A monda szerint a helyi plébános járt benne először. 

 

Zengő: az egész Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsára kaptatunk fel, egy szép gerincen. A tavaly átadott, igen magas kilátó, most bőven a lombkorona szint fölé nyúlik. Pompás a kilátás, 700 méteres magasságból. A Zengőn gyönyörű ősbükkös és egy erdei kápolna is található. 10 km.

 

Püspökszentlászló: a Zengő északi lábánál megbúvó, apró üdülőfalu. Szépen megőrzött baranyai, sváb portákkal. Az utca végén áll a Pécsi Püspök kastélya és körülötte az arborétum. Ez a program azoknak készült, akik nem kívánják a Zengő 400 méteres szintemelkedését bevállalni. A Zengőt megjárók is ide ereszkednek majd le. 7 km.

 

 

Hazaérkezés 21:00 körül.

 

 

 

Költség: 19.500 Ft/fő. A busz előlegezésére 19.500 Ft-ot kell utalni, szeptember 15-ig.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 15.