Erdélyi hétvége, 2023. szeptember 23-24.

Időpont: 2023. szeptember 23-24. (szombat-vasárnap) 

Utazás: különbusszal

Étkezés: reggeli a szálláson, Kolozsváron számtalan étterem

Szállás:  kolozsvári panzióban, 2-3 személyes szobákban

Mit hozzak? jókedv, réteges öltözet

Valuta, okmány: személyi, 200 Lei

Biztosítás: egyénileg

Találkozó: 2023. szeptember 23. 5:00, Ecseri út, Burger King

 

 

 Ezen a hétvégén Kalotaszeg, tágabb környezetét járjuk be. Megnézzük Erdély fővárosát ,túrázunk egy szorosban és dombokon is. IIletve három szépséges műemlékfalut is megtekintünk. Túra, kultúra vegyesen megtalálható ebben a szép összeállításban.  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

SZOMBAT, KOLOZSVÁRI NAP

 

 

 

Révi-szoros: a Sebes-Körös vad szurdokvölgyét járjuk be, Vársonkolyos faluból. A mészkőtornyokkal tűzdelt szorosba éppen elfér a folyó és a vasút. Vízesés és barlangok sokasága is megtalálható. Van egy cseppkőbarlang is, amiről később lesz tájékoztatás. 6 km bejárni.

 

 

Király-hágó: Erdélyi történelmi határán szinte kötelező megállni egy magyar embernek. A szép kilátás mellett, érdemes a helyi vásárban körülnézni. Kürtős kalács kapható. 

 

 

Kolozsvár: Erdély legnagyobb városába késő délután érkezünk. A szállást elfoglalva, gyalog vagy villamossal, 2,5 km a belváros. Hagyományosan Erdély fővárosának nevezik. Sajnos a magyar lakosság már csak 15% körüli. Főbb látnivalók: Mátyás szülőháza. Mátyás lovasszobor. Szent Mihály templom. Farkas utcában a Református templom. Bánffy palota. A belvárosban pezsgő élet van. Számtalan éttermi lehetősséggel. 

 

 

 

VASÁRNAP, KALOTASZEGI NAP

 

 

 

A szálláson elfogyasztott közös reggeli után, Kalotaszeg három legszebb faluját nézzük meg. 

 

 

 

Magyargyerőmonostor: a legidősebb környékbeli református templom miatt keress fel a falut. A műemlék román és gótikus stílusban épült. Szobra és napórája különlegessé teszi. Belül szép kalotaszegi mintákkal ékesített textíliák találhatóak. A szószék és a festett famennyezet is elbűvölő. 

 

 

Magyarvalkó: a környék talán legbájosabb fekvésű faluja. A 4 fiatornyos középkori temploma egy dombon áll. Gyönyörű kívül-belül. Itt egy kb 5 km-es kirándulást teszünk, a falu feletti legelőkre. Szép kilátás nyílik a Gyalui-havasokra. A faluban még megtalálható a hagyományos kék parasztházból több is. Szoktak árulni hímzett terítőt magyar asszonyok. 

 

 

Kalotadámos: a piciny faluban még mindig döntő többségben magyarok élnek. A középkori temploma szép kazettás mennyezettel bír. A kalotaszegi magyarok ízes beszédét és szépséges kék parasztházaikat, itt is élvezhetjük. 

 

 

 

 

 

 Hazaérkezés 22:00 körül.

 

 

 

Költség: 38.000 Ft/fő. A busz előlegezésére 38.000 Ft-ot, szeptember 1-ig szükséges utalni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 1.