Lednice, 2019. augusztus 3.

 

Időpont: 2019. augusztus 3. (szombat)

Utazás: légkondis különbusszal

Étkezés: több étterem a faluban

Mit hozzak? túrabakancs, esőkabát, jókedv :-) 

Okmány, deviza: személyi, 500-1000 CZK

Biztosítás: egyénileg történik. 

Találkozó: augusztus 3. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 

6:15-kor indul a busz! 

 

 

Csehország egyik kiemelt műemlék együttesét nézzük át, nem rohanva. Az egész napot a Lednicei Kastély meseszerű világában töltjük. Sokan csak pár órát szentelnek a területnek, miközben ez egy egynapos program. Az UNESCO által jegyzett kastély és kultúrtáj, még a cseheknél található rengeteg ép kastély közül is kiemelkedik. A mesekastélyon túl van itt: minaret!, halastó szigetekkel, folyó hajózási lehetőséggel, öreg tölgyek, rengeteg egzóta, pálmaház, lovas kocsizási lehetőség, egy vár és egy másik kastély is. Tartalmas napot tölthet el -nem rohanva- aki eljön. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

Lednice: a hazánkban kevésbé ismert kultúrtáj mellett legtöbbször csak elrobog Prága felé a magyarok többsége. Pedig csak fel annyit kell utazni ezért a csodáért, ami épp a 2 főváros között fekszik félúton. A szlovák határtól, alig 20 km-re található a Lednice-Valtice kultúrtáj. A Liechtenstein család hatalmas birtoka ez, egészen a 13. századból. Európa Kertjének is nevezik, a hatalmas angol parkot. Európa egyik leggazdagabb főnemesi famíliájának, 99 birtoka volt Csehország területén. A család ezt nyári rezidenciának használta. A ma látható kastély a 19.században épült, neogótikus stílusban. Ezt a szépségét ma is élvezhetjük, mivel itt nem volt háború szerencsére.

 

 Az 1-es számú túra (200CZK) keretében, megnézhetjük az eredeti berendezésű szalonokat. Fa csigalépcső egy törzsből, kínai szalon, intarzia, csillár és trófea gyűjtemény stb. A 2-es túra (180CZK) egy képtárat mutat be. Az angol kert mellett franciát is találunk, szoboralkotások gyűrűjében. A kastélyhoz csatlakozik egy öntöttvas pálmaház (60CZK), ahol trópusi növényeket csodálhatunk meg.

 

 A másfél km-re található minarethez (40CZK) el lehet jutni lovaskocsin, hajón vagy épp gyalogosan. Érdemes mindegyiket kipróbálni. A minaret az óriási halastó végén emelkedik és kilátóként funkcionál. A tóban több szigetre is be lehet sétálni, hidak segítségével. A világ minden tájáról találunk öreg fákat. Botanikai szenzáció. A minaret 220 éve épült és keleti gyűjtemény található benne.

 

 A János Vár (Januv hrad) felé haladva egy hagyásfás legelőn haladunk keresztül. Itt 300-500 éves tölgyek maradtak fenn. Ez a közeli Dyje folyó ártere volt egykoron. Maga a vár, a folyó egyik éles kanyarulatában épült. A pszeudogótikus építészeti remek, halászati és ornitológiai gyűjteményt rejt. Hajóval is megközelíthető! 50CZK.

 

Érdemes bakancsban érkezni, mert könnyen összegyűlik a 10 km séta egész napra. Érdemes kipróbálni valamelyik helyi éttermet és csapolt fagyit is vételezni. 

 

9 órát töltünk a területen. A hajó és kocsi árak sűrűn változnak, azt érdemes helyben megtekinteni. Az összes belépő 530 CZK elvileg, de ez is emelkedhet az utazásig. Semmi nem kötelező. Aki pl csak a parkban akar bolyongani egész nap, az ingyenes. Minden egyéb fizetős.

 

 

 

 

 23:00 körül érünk a kiinduló pontra. 

 

 

 

Költség: 9.500 Ft/fő. A buszt le kell foglalni, ezért 9.500 Ft-ot július 8-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: július 8. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!