Bosznia, Szarajevótól az Adriáig, 2024. október 23-27.

Időpont: 2024. október 23-27. (szerda-vasárnap) 2 nap szabi!

Utazás: különbusszal

Szállás: 2 éj hotel Szarajavóban, 2 éj apartman Neumban

Étkezés: otthonról szendvicsek, számtalan étterem, 2 közös reggeli

Mit hozzak? jókedv, esőkabát, fürdőruha

Valuta, okmány: személyi (legalább 3 hónapig érvényes!!!), 50-100 EUR 

Biztosítás: egyénileg

Találkozó: 2024. október 23. 6:00, Ecseri út, Burger King

 

 

Ezen úton Boszniát szeljük át, egészen az Adriáig! Ami várható: mediterrán tengerpart, magas hegyek, török időkből fennmaradt műemlékek, vízesések, karsztforrások, lanovkázás, tengeri csónakázás. Tartalmas út, ősz végén. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

SZERDA

 

 

Szarajevó, óváros: kezdésnek igazi balkáni hangulat fogad, a város muzulmán negyedében. Török időkből fennmaradt bazár, mecset, minaret. Pezsgő élet, vásári forgatag. Egy nagyon más világ számunkra. Vacsora gyanánt érdemes egy török ételt kipróbálni. 

 

 

CSÜTÖRTÖK

 

 

Trebinje: az ország déli csücskében bújuk meg a kisváros, aminek óvárosa teljesen épségben maradt, a török kor óta. A boltíves kőhíd, a folyóparton álló kőépületek és a várost körülölelő kopár hegyek látványa elképesztő hangulatot áraszt. 

 

Stolac: a városban 2 helyen állunk meg buszunkkal. Először a városka vízeséseit és kőhídjait nézzük meg, a Bregava-folyó mentén. Majd 3 km-re innen, egy különös temető a cél, ahol hatalmas kőtömböket helyeztek el. A Nekropola Radimlja, UNESCO várományos. 

 

A napnyugtát már az Adriánál láthatjuk!

 

 

PÉNTEK

 

Neum: a bosnyák tengerpart egyetlen városában töltünk egy napot. Egyfajta mininyaralás, lazulás. Átvesszük a mediterrán életritmust. Egész napos szabadprogram! A tenger ilyenkor még úszásra alkalmas szokott lenni, kb 20 fokos. Érdemes elmenni csónakázni. A helyiek kedvesek, négyesével összeállva, biztosan kifutnak velünk a csónakjaikkal. Előtte persze meg kell alkudni a fuvarra, Euróban! Természetesen számtalan étterem áll rendelkezésre. 

 

 

SZOMBAT

 

 

Pocitelj: egy falu, ahol szó szerint megállt az idő! A középkori kisváros kőkultúrája lenyűgöző. A Neretva partján épült település, meredek hegyoldalon található. Mecsetek, minaretek, sikátorok varázsolnak el. 

 

Kravica-vízesés: a vízesés rendszer hasonlít Plitvicére. Tálcákról esik alá, a megannyi kis zúgó. Fapallókon közlekedünk és van némi belépő. 

 

Blagaj: az ország legnagyobb karsztforrását keressük fel, ami egy sziklafal tövében ered és egy műemlék épület is gazdagítja mellette a látványt. Hosszú bazársoron jutunk ide. 

 

Mostar: Bosznia első számú műemlékvárosában, órákat fogunk tölteni. A híres híd a Neretva-folyó felett, az ország jelképe. A jókora óváros, középkori látnivalókban igen gazdag. Az ottomán építészet remekei adnak fotótémákat. Érdemes olcsón vásárolni török holmikat (lámpákat, ruhákat). A folyó partján babérlevél szedhető. 

 

 

VASÁRNAP

 

 

Szarajevó, lanovkázás: utolsó programunk, a főváros feletti hegyekben lesz. Modern, kabinos felvonóval kapaszkodunk fel a természetbe. Alattunk Szarajevó, körben magas hegyek. Az 1984-es téli olimpiára készült bob pálya, a mai napig látható. Rövid sétával elérhető. 200 KM (6000 Ft) a retúr felvonójegy. 

 

 

 

 

 

 

 Hazaérkezés 23:00 körül.

 

 

 

Költség: 99.000 Ft/fő. A busz előlegezésére 99.000 Ft-ot, szeptember 10-ig szükséges utalni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 10.