Goralok földjén, a Liptói-Tátrában, 2020. július 25.

 

Időpont: 2020. július 25. (szombat)

Utazás: különbusszal

Étkezés: Otthonról szendvicsek, Oravicán éttermek

Felszerelés: bakancs, kamásli, fürdőruha, papucs, törölköző,  jókedv

Biztosítás: egyénileg történik

Okmány, deviza: személyi, 30-40 EUR

Találkozó: július 25. 5:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 5:15-kor indul a busz!

 

 

 

Árva vármegyébe készülünk. A Liptói-Tátra északi előterének, 800-1000 méter körüli térszínére utazik csapatunk. A lengyel-szlovák határzónában, a goralok vidékén nézünk szét. Ritkán járt vidék ez, egy magyar számára. A Zakopane tőszomszédságában lévő Oravicapusztán lesz bázisunk. A Magas-Tátra mindig zsúfolt turistaparadicsomaihoz képest ez egy jóval békésebb hely, kevesebb vendéggel. Helyben gyógyfürdő és számtalan túralehetőség adódik, jókora kárpáti fenyők között.  A 9 órás tartózkodás alatt a wellnesstől a sétáig, a szurdoktúrától a csúcstúráig mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

A goralokról röviden annyit, hogy a Tátra északi előterében élő nyugati-szláv népcsoport. Akik a mai szlovák-lengyel határvidéken élnek és mai napig fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, a turizmus mellett.

 

Oravicapuszta: a 800 méteren fekvő kis település eredetileg a legeltetésnek, pásztorkodásnak adott otthont. Mára gyógyfürdő és bakancsos turisztikai központ. 34-38 fokos termálvizében érdemes megmártózni. A beltéri medencék mellett, a kültéren is lehet pancsolni, miközben az ember fia nézi a jókora hegyeket a medencéből. A 800 méteres magasság ellenére, vagyunk annyira északon, hogy jókora kárpáti fenyők övezik a falut. Akár egész napos wellnessre és sétára is alkalmas, ha valaki nem szeretne túrázni. A fürdő belépője kb 20 EUR

 

Csendes-völgyből a lengyelekhez: a falutól keletre található a kellemesen emelkedő patakvölgy. Környezetében ligetes fenyők szétszórva. Kicsit emlékeztet a Gyimesekre a táj. Egy hegyháton átkelve -ahol már a lengyel határ húzódik- átkelve beereszkedhetünk a Lengyel-Tátra leghosszabb völgyébe, a Chocholowska-ba. Itt goralok üzemeltetnek lovas kocsikat, amivel a megkapó Huta-rétre lehet feljutni. Itt már a déli látóhatárt a Liptói-Tátra gerince zárja. Illetve egy mellékgerincen tűéles sziklák is sorakoznak. A réten nyári legeltetésre berendezkedett fakunyhók állnak. A túra hossza kb 14 km gyalog+a kocsikázás. Eurót elfogadják, nem kell Zloty. A túra oda-vissza azonos, bármikor vissza lehet térni a buszhoz.

 

Jurán-völgyi szurdok: a Csendes-völgy egyik déli mellékágán találjuk a mészkőbe bevájt rövid, de vad szurdokot. Ki van építve. Kb 5 km oda-vissza a fővölgytől a táv. Ingyenesen látogatható.

 

 

Mindenki a számára megfelelő kombinációt választhatja, a 9 órás tartózkodás során!

 

 

 Érkezés: 23:00 körül. 

 

 

Költség: 9.800 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 9.800 Ft-ot július 8-ig kell utalni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: július 8. Ezen túl, már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .