Balkán körút, 2019. október 22-27.

 

Időpont: 2019. október 22-27. (kedd-vasárnap) 3 szabi!

Utazás: különbusszal

Szállás: Szarajevóban hotelban és Sutomoreban apartmanban

Étkezés: Szarajevóban reggeli, Sutomore-ban éttermek

Okmány, deviza: személyi, 50 EUR

Felszerelés: esőkabát, bakancs, jókedv

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: október 22. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Balkáni körutazásunk leginkább Montenegróra koncentrál. De belekóstolunk Albániába, Boszniába és Horvátországba is! Ahogy azt megszokhattátok mind városnézés, mind túrázás lesz benne. A balkáni vendégszeretet, a lelassult életvitel, régi kultúrák és a természet vadsága mind vonzóvá teszi ezt a térséget. Főbb jellemzők: magashegység, ősi városok, vízesések, keleties építészet, tengerpartok, mediterrán növények stb.  Gyertek, ez nagyon szép lesz :-) FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

KEDD, ESZÉKI NAP

 

 

Eszék: a magyar alapítású, de régóta horvát többségű városban 3 órát töltünk el. Alapvetően barokk építészeti elemek jellemzőek az óvárosra, ami a Dráva partjára települt. A városban sok a park, az egyik legzöldebb horvát város. Főbb látnivalók: Ferences és Kapucinus kolostorok, Szent Mihály templom, Katedrális, Erőd stb. 

 

Érkezés kora este a szarajevói hotelba. Étterem helyben. 

 

 

 

SZERDA, DUBROVNIKI NAP

 

 

Dubrovnik: az egyik legszebb városnak tartják az egész Adrián. UNESCO által védett óváros 1979 óta. Az egykori Raguza történelmi központja, egy várfalakkal körbevett kis ékszerdoboz, a tenger partján. Paloták, templomok és sikátorok jellemzik. Nagyon közkedvelt, ezért zsúfolt. Nem véletlenül érkezünk szezonon kívül és hétköznap, hogy élvezhessük is! Főbb látnivalói: hercegi udvar, óratorony, hullámtörő, magtár, paloták: Sponza, Pozza, Sorgo, Skocibuha, Stay, Isusovic, Ranjina, Trifoni. A velencei építészet jellemző a városra. Egykoron magyar terület is volt! Szent István földi maradványainak egy részében őrzik a kolostorokban. 3 órát töltünk a városban. 

 

 

Perast: a Kotori-öböl piciny városába érkeztünk, aminek fekvése Kotorral vetekszik! A belváros a tenger partján helyezkedik el és kellemesen bejárható 1 óra alatt. A másik látnivaló a kis sziget az öbölben, ahová csónakkal visznek át némi pénzért cserébe. A város 7 temploma közül az egyik a szigeten található. Meredek sziklafalak veszik körbe az öblöt, ami hasonlít a Norvégiában található fjordokhoz. Lenyűgöző a sok történelmi épület és a tengeröböl a hegyekkel. Európa egyik legszebb részének tartják, joggal!

 

Este elfoglaljuk az apartmanjainkat. 

 

 

 CSÜTÖRTÖK, ULCINJI NAP

 

 

Ezen a napon kevésbé feszített a tempónk, kicsit mi is alkalmazkodunk a mediterrán életritmushoz. Alapvetően Montenegro albánok lakta részén töltjük a napunkat. 

 

Stari Bar: a nagy kikötő város, Bar fölött találjuk az óváros romjait, a hegyek lábánál. A belépő megváltása után a romváros utcáin élhetjük át a történelmet. 5. századból valók a legrégibb romok. Jó állapotban fennmaradt az óratorony és a török gőzfürdő, valamint a régi vízvezeték. Az óváros feletti szekérúton 2 km-t felgyalogolva, kitűnő kilátás van a régi városra és háttérben az Adria. Másik irányban a parti hegylánc sziklafalai merednek ránk. A parkoló mellett kis piac, ahol olcsón lehet régiségeket vásárolni. 

 

 

 

Ulcinj: mindössze 10 km ide az albán határ, így nem meglepő az albán többség és a keleties építészet. Itt van a leghosszabb montenegrói strand, ami 12 km hosszú. A tengerparton egy sziklára épült a vár, ahonnan remek a kilátás. Dzsámi és minaret is található a városban. Sikátorokban bolyongani vagy épp a tengerparton sétálni se utolsó dolog. Híresen jó a városban a burek, ami 1-2 Euróért beszerezhető. 

 

 

 

Sutomore: a délután második felét és az estét a szállásainkat adó kisváros tengerpartján töltjük. A nagy parti sétány remek helyszín a sétára vagy épp egy vacsora elfogyasztásához. 

 

 

 

 PÉNTEK, ALBÁN NAP

 

 

 

Albán-Alpok: Európa egyik utolsó elszigetelt völgyébe még mindig nehéz eljutni. Theth völgyéről van szó, ami a 2500-2600 méteres hegyek lábánál fekszik. A névadó falu egy szórványtelepülés. A völgyben és a hegyoldalakban tanyaszerűen találjuk a házakat. Kulla a neve annak az épületnek, ami itt is jellemző. A férfiak évtizedekig éltek ilyenbe nem is olyan régen, ahonnan egymást lőtték vérbosszú idején. A közelben találunk egy forrástavat és egy vízesést is. Magát a völgyet bejárni is legalább 8 km túrát jelent. Aki magasabbra vágyik, a Pejes-hágót érdemes megcéloznia. Onnan remek a kilátás Albánia tetejére, a Jezercára (2694m). A faluban híresen nagy a vendégszeretet. A meghívást visszautasítani nem szabad. Sokszor fizetni is illetlenség. Amíg az aszfaltút nem éri el  a völgyet, addig így is lesz. Mi is terepjárókkal tudunk bejutni. A szomszédos Boga faluig tud buszunk elmenni. 10-20EUR költsége lesz a transzfernek, ami a kiíráskor még szervezés alatt áll! Az egész napot itt töltjük!

 

 

 

 SZOMBAT, KOTORI NAP

 

 

 

Sveti Stefan: a település partjainál egy piciny sziget, ami sajnos lezárt terület, mivel luxusszálláshely. Be kell érnünk az út melletti remek kilátópontról. Remek fotóshely!

 

 

 

Budva: a montenegrói tengerpart fővárosa. Szépséges óvárosáért keressük fel. Dubrovnikhoz hasonlóan, itt is part menti városfalak mögötti kis óvárosról van szó. Sikátorok, templomok, paloták jellemzik. Főbb látnivalók: Szentháromság, Szent Sava, Szent Bogorodica, Szent Iván templomok. A kikötőben luxushajók, a parti sétányon szép kilátás az Adriára. 2 órát töltünk itt. 

 

 

 

Kotor: a híres tengeröböl névadó városa a legvédettebb belső ágában épült. A háromszög alakú és a hegyoldalba felkúszó óváros, vastag várfalak között fekszik. Aki jó erőben van, annak érdemes egész magasra fellépcsőznie, a remek kilátásért. Fentről pazar a látvány, a város és mögötte az öböl és körben magas hegyek. Főbb látnivalók: Szent Trifun székesegyház, a várfal, Szent János erőditmény, Szent Lukács és Szent Klára templomok, sikátorok és terek stb. 3 órát töltünk itt.

 

Szarajevói hotel ismét. Vacsora lehetőség.

 

 

 VASÁRNAP, SZARAJEVÓI NAP

 

 

 

Szarajevo: utolsó napunk délelőttjén, felkeressük az áprilisban megnyitott lanovkát. A felvonóval magasan a város fölé utazunk, ahonnan remek a kilátás a nagy múltú városra. A felső állomás közelében még látható az 1984-es téli olimpiára épült bobpálya maradványai. Érdekes fotótéma. A felvonó idén szállít először utasokat, a háború óta. 20 KM a retúr viteldíj. Ha marad idő, akkor a bazárba érdemes még betérni egy kávéra és szuvenírt venni. 

 

 

 

 

Érkezés: 22:00 körül. 

 

 

Költség: 58.000 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 28.000 Ft-ot szeptember 12 kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: szeptember 12. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .