Bereg és Szatmár, 2019. június 29-30.

 

Időpont: 2019. június 29-30. (szombat-vasárnap) 

Utazás: különbusszal

Szállás: Fehérgyarmaton koleszban, 2 személyes szobákban

Étkezés: étterem lehetőség Fehérgyarmaton

Felszerelés: esőkabát, bakancs, jókedv

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: június 29. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Egy igazi hiánypótló utazásra indulunk ezúttal. A fővárostól számítva, a legtávolabbi tájegységeket nézzük meg. Az Alföld talán leglátványosabb része ez, ami már kis ízelítőt ad a kárpátaljai hangulatból. Egykoron Beregszász és Szatmárnémeti volt a központ, de mára sajnos csak a falvak és kisebb városok maradtak a határon innen. Az építészet fontos eleme, hogy megjelenik a fa, mint építőanyag. Amit látunk: fa haranglábak, középkori templomok, vízimalom, kastély, óriás fák, egyedi temető, romvulkán stb. Egy nagyon gazdag programot élhet át az, aki jelentkezik rá. Igazi ritkán járt vidék, sok csodával! FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

 

 

 

SZOMBAT, BEREG NAPJA

 

 

 

Tákos: a "Mezítlábas Notre dame", ahogy a népnyelv említi. Igazi kuriózum a hazai templomok sorában. Paticsfalú, festett kazettás mennyezetű, freskókkal díszített, egyedi templomunk. Bő 250 éve építettek. Mellette református harangláb. A falura jellemző keresztszemes kézimunkák kaphatóak helyben. Egy néni fog előadást tartani. 500 Ft a belépő.

 

 

Csaroda: a szomszéd településen ugyancsak egy nevezetes templom áll. Középkori eredetű, karcsú tornyú, zsindellyel fedett műremek. Szép freskókkal díszített belseje üdítő látvány. A toronyban sosem függött harang, mert túl keskeny. Mellette épült fa harangláb. A Beregi-Tiszahát egyik kiemelkedésén találjuk a műemléket. 

 

 

Márokpapi: a kevéssé ismert településnek érdekes temploma van. A zömök, torony nélküli épületre, kívülre festettek virágos motívumokat. Mellette -ahogy azt megszokhattuk- fa harangláb. A Bereg egyik legrégebbi épülete ez, az Árpád-korból. 

 

 

Tarpa:  a nagyközségben 2 megállónk lesz. Először a Tarpai-Nagyhegy tetejére sétálunk fel, ahonnan szép kilátás nyílik a Kárpátok vonulatára. 154 méteres magasságával kiemelkedik a Beregi-síkból. Kora kb 10 millió év és a Kárpátok belső vonulatának első magaslata. Szőlőket és egy kőbányát találunk a romvulkánon. Megérkezve Tarpára, egy szépen fennmaradt száraz malmot tekintünk meg, amit egykoron lovak hajtottak. A faluban remek szilvalekvárt lehet kapni. 

 

 

Szatmárcseke: neve egybeforrt Kölcseyvel. Itt írta a Himnuszt 1823-ban. A költő, klasszicista stílusú síremlékét az egyedi, csónakos fejfás temetőben találjuk. 

 

 

Túristvándi: ismét egy 2 megállós helységbe érkeztünk. Először a Rókás-legelőn teszünk egy sétát. Itt 200-400 éves tölgyek között barangolhatunk, ami az egykori természetes növényzet utolsó hírmondója. Másod sorban a híres vízimalmot keressük fel, ami a Túron szolgált évszázadokon át. Érdekessége, hogy az eredeti épület egyetlen fém szeget sem tartalmazott. Minden fából készült. Ma műemlék és némi belépő ellenében be is mutatják. Idilli helyen fekszik. 

 

 

Fehérgyarmaton, a szállás közelében, bolt és étterem.

 

 

 

 

VASÁRNAP, SZATMÁR NAPJA

 

 

 

Nagyszekeres: az egyik legszebb hazai templomunk. Gótikus stílusban épült és csillagboltozatos a szentélye. Faragott szószék és festett famennyezet vár ránk odabenn. 4 fiatornyos haranglába a legszebb hazánkban. 

 

 

Cégénydányád: a Kende kúriát látogatjuk meg. Elsősorban a 100 holdas angol kertje csábító, ahol az egzóták mellett az egyik legnagyobb hazai platánunk is áll. Jókora sétát tehetünk, a reform-korban kialakított kertben. 

 

 

Gyügye: a piciny falu nagyon régi templomot őriz. Román korból fennmaradt, festett kazettás mennyezetű. Európa Nostra díjat kapott a felújításért. 

 

 

Csengersima: a falu piciny, de nagyon érdekes helyen álló templomot rejt. Egy holtág partjára épült, szinte szigetként hat. 13. századi alapokon áll és téglából épült. 

 

 

Nagygéc: közvetlen a román határ előtt, egy szomorú sorsú falut találunk. Az 1970-es nagy árvíz itt emberéletet követelve döntötte romba a házakat. Ma temploma emlékhely. Néhány házát felújították, és ismét élet van Nagygécben. 10 fő lakja jelenleg. 

 

 

Mátészalkán, fagyizással zárjuk a hétvégét.

 

 

 

Érkezés: 21:00 körül. 

 

 

Költség: 14.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 9.500 Ft-ot május 31-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: május 31. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .