Palócország rejtett kincsei, 2020. január 18.

 

Időpont: 2020. január 18. (szombat)

Utazás: különbusszal

Étkezés: Szarvasgedén disznótoros

Felszerelés: meleg kabát, bakancs, kamásli, jókedv

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: január 18. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Közel a fővároshoz, van egy megye, ami jószerivel kiesik a hazai turizmus látóköréből. Mint ha a Börzsöny és a Mátra között nem lenne semmi. Már pedig itt található a történelmi Palócföld, ami kvázi Nógrád megye. Általában az emberek kipipálják Hollókőt és le van tudva a tájegység. Mi most az alig ismert ritkaságok nyomába eredünk. Kőfejtő, szurdokok, kastély, falusi disznótoros és különleges kőformációk mind kíséri utunkat. A csodák itt vannak a főváros közelében, tessék megismerni!  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

Tar: az időjárástól függően keressük fel a falu határában lévő látnivalókat. Ha alapos fagy előzi meg az indulásunkat, akkor a Szakadás-gödör szurdokában tehetünk egy nagyon látványos túrát, méteres jégcsapok között sétálva. Ez egy 10-20 méter mély, sokszor 1-2 méter széles szakadék, aminek a befagyott patakán tudunk haladni. Tarból ez egy kb 8 km-es túrát jelent. Útközben szabadon lehet venni egy borvízkútból vizet, ami igen hatásos a gyomorbajra. Fagyos idő hiányában, az országban ritkán előforduló dácittufa bányát keresünk fel. Ez a kőzet jól faragható és a bányában függőleges, 30 méteres falakat tekintünk meg. A borvízkút ebbe a túrába is beiktatható. Kb 5 km ez a változat. 

 

Kisterenye: a Mátra és a Medves határán lévő városkában áll, egy alig ismert késő barokk kastély. A Gyürky-Solymossy családok állíttatták ezt a hagymakupolás épületet. Zsindelyes teteje és sarokbástyái vonzó fotótémák. A Felvidékre jellemző, hagymakupolás kastélyépítészet legdélibb, egyetlen fennmaradt hazai példája. A 13 hektáros ősparkban egy jókora séta tehető.

 

Nemti: az ismeretlen nevű falu, 2 csodát is rejteget! Elsőként a Sárkány-szikla homokkövét ismerjük meg, egy 2 km-es túrával. Innen szép kilátás a Mátrára! A másik csoda egy rövid, de annál impozánsabb homokkő szurdok, ami a Morgó-gödör nevet viseli. Az időszakosan lezúduló vizekről kapta a nevét. A mindössze 200 méteres "gödör" alját patak nélkül, könnyedén megközelíthetjük. Néhol csak 2 méter széles az árok. Legszűkebb részén, egy ismeretlen művész napistent faragott a falba. 2 km a túra. 

 

Mátranovák: érdekes, holdbéli tájat nézünk meg a nagyközségtől keletre. A miocén riolittufa itt felszínen van, a túllegeltetés miatt. Érdekes kőformák, csipkék és szénrétegek figyelhetőek meg. 4 km a túra.

 

Szarvasgede: a pásztói kistérségben található faluban egy disznótoros vacsorát készítünk el, egy parasztházban. A házban fűtés, wc és korlátozott számban ülőhely. A kolbász és hurkák mellé a Mátraalján termett vörösborból készült forralt bor és valódi ír tea is lesz! A falu méhésze bemutatót tart a méhészkedés eszközeiről és természetesen jófajta mézet is lehet tőle venni. Az étel-ital benne foglaltatik a kiírt költségben!

 

 

Érkezés: 21:00 körül. 

 

 

Költség: 6.200 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 6.200 Ft-ot január 3-ig kell utalni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: január 3. Ezen túl, már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!

 .