Kotori-öböl és Durmitor, 2022. július 3-9.

 

Időpont: 2022. július 3-9. (vasárnap-szombat) 5 NAP SZABI!

Utazás: prémium különbusszal

Szállás: panziókban, 2-3 személyes szobákban,  Zlatibor és Zabljak településeken

Étkezés: egyénileg, közös boltolás, számtalan étterem, reggelik a szálláson

Felszerelés: bakancs, esőkabát, jókedv, fürdőruha, személyi, védettségi 

Biztosítás: egyénileg történik

Találkozó: július 3. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

 Európa egyik kiemelten szép országába indulunk, Montenegroba. Az országra oly jellemző vad hegyek és sziklás tengerpartok közül épp a két legszebbet tekintjük meg. A Kotori-öböl még Világ viszonylatban is igen figyelemre méltó. Akár egy fjord, valahol Norvégiában. A Durmitor -ha nem vesszük figyelembe az Albán-Alpok átnyúló hegyeit- akkor a legmagasabb, csak az ország területén található magashegység. A rengeteg 2000 méter feletti csúcs és Európai legmélyebb kanyonjai is megtalálhatóak itt. Alapvetően a nyáron is hófoltos magashegységtől, egészen az Adria legszebb partjáig mindent átélünk. Hazafelé még egy kis szerb lanovkázás is belefér. Odafelé a magyar vonatkozású Szabadkát és a Duna-Tisza torkolatát is felkeressük. Rengeteg élmény, egy hétben. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

                                                                                                  PROGRAM

 

 

 

VASÁRNAP, SZABADKAI NAP

 

 

 

Szabadka:  a 105.000 lakosú nagyváros, a Vajdasági magyarok szellemi központja. A szecessziós stílusban épült középületek, szép példái találhatóak itt. Híres a város vására is. Főbb nevezetességek: szecessziós városháza, zsinagóga, Raichle palota, a Népszínház korinthoszi oszlopai, Városi Könyvtár stb.A keleti ortodox és a nyugati katolicizmus ütközőzónájának tekinthető a település. 3 órát töltünk, a nagy múltú városban.

 

 

Titel: egy magyarnak nem sokat mond Titel település neve. Pedig itt ömlik a Tisza a Dunába. A Duna itt már egy hatalmas folyam. Eltörpül mellette a jóval kisebb Tisza. Egy magaslatról, távolról fogjuk látni. 

 

Szállás Zlatiborban.

 

 

 

 

HÉTFŐ, TARA-KANYON NAP

 

 

 

Tara-kanyon: amíg elérjük Európa legmélyebb, 1300 méter mély kanyonját, addig is áthaladunk a Lim-folyó kanyonján, a szerb-montenegroi határvidéken. A Mojkovac- Tara-híd közötti 50 km-es szakasz a mai napi programunk. Útközben egy kolostor, több fotós megálló, ahol ez lehetséges. A fő látnivaló maga a nagyszerű híd és lenézni a mélybe. Lesétálunk egészen a folyóig is!

 

Az 1450 méteren fekvő Zabljakban töltünk 4 éjszakát. 

 

 

 

 

KEDD, DURMITOR NAP

 

 

 

Bobotov kuk: a Durmitor legmagasabb csúcsára indulunk. A kb 6 óra alatt teljesíthető csúcsra, mi 9 órát szánunk. A táv nem sok. A szint 700 méter. Az utolsó, nagy emelkedő kihagyható és akkor egy könnyebb túrát kap a túrázó. Addig is sok a látnivaló. A csúcsra nem kell segédeszköz, gyalogosan fel lehet jutni. A 2523 méter magas orom tetejéről tengerszemeket pillantunk meg és a július elején még gyakori hófoltokat. Buszunk 1870 méterig tud eljutni, ahol van egy kis büfé. Aki nem szeretne túrázni, annak javasolható a keskeny betonúton való jókora séta. Jellegzetes, gyűrt hegyeket láthatunk errefelé, amik függőlegesen állnak. A 9 órában a csúcstámadás és ez a betonos kis túra is beleférhet a gyorsabbaknak. Mindkét túra azonos úton tér vissza, tehát bármikor vissza lehet fordulni a busz felé. Ez a garancia, hogy mindenki a saját erejének megfelelő túrában részesül. 

 

 

 

SZERDA, KOTORI NAP

 

 

 

Risan: kevés buszos csoport áll meg ebben a szép kisvárosban. Hangulatos kis tere, fehérre meszelt házai és tengerparti pálmafasora igen látványos. Ennek ellenére Risan mégis a mozaikokról híresült el. Az öböl legrégibb településen az illírek éltek. A mozaikokat egy múzeum keretében lehet megtekinteni, némi belépő ellenében.

 

 

Kotori-öböl túra: aki már látta Kotor városát és valami újra vágyik, annak bombasztikus élményben lesz része. A Kotor-Lepetane, parti útról van a legszebb látvány az öbölre. Az 1000 méter fölé emelkedő sziklafalakat, így épp szemből láthatjuk. Ez egy 10 km-es sík, vízparti túra. A falvakat, amit érintünk, szintén nagy látnivalók. Paloták, templomok, mediterrán kőházak párosul az elképesztő panoráma mellé. A cél a lepetanei kompállomás, ahová a busz majd érkezik 5-6 óra múlva. Útközben van lehetőség szabadon fürdeni, hisz júliust írunk. Éttermek is vannak. A busz Kotorban parkol majd. Ez azért szükséges, mert aki nem látta Kotor városát vagy nem vágyik 10 km gyaloglásra a melegben, annak helyben is rengeteg élményt ad a nagy hírű, UNESCO listás műemlékváros. 

 

 

 

 

 

CSÜTÖRTÖK,  PIVA-KANYON NAP

 

 

 

Piva-kanyon: a jóval kevéssé ismert kanyont is bejárjuk. Fotós megállókat tartunk, ahol meg lehet busszal állni. A Piva-folyót kb 50 km hosszan követjük közúton. Az elején még a magasból nézünk le. Itt egy monostor és egy ortodox templom a látnivaló. A második szakaszban a tóvá duzzasztott folyó mellett kanyargunk. Majd eljutunk a hatalmas gátig. Ezt alulról és felülről is megnézzük. Majd következik a kanyon maga, ahol még az út is alagútba kényszerül, mert oly szűk. A végén eljutunk a bosnyák határra, ahol a Piva a Tarába ömlik és egyesülve Drina néven száguld tovább. Itt lehetőség van raftingolni pár órát. Ezt még Zabljakban megbeszéljük előtte pár nappal, mi az igény és keresünk lebonyolító céget. A Piva és a Tara-kanyonba is szerveznek evezéseket a torkolattól. Aki nem szeretne vízre szállni, annak egy közeli magaslatra érdemes felkapaszkodni, egy ortodox templomhoz, ahonnan mindkét folyó kanyonja látható. Kb 150m szint. A Tarán felfelé is el lehet csatangolni. 

 

 

 

 

 PÉNTEK, FEKETE-TÓ NAP

 

 

 

Fekete-tó:  mielőtt elindulunk hazafelé, még 2 órát szánunk a Durmitor legnagyobb tavának a bejárására. Kb 5 km a túrácska. Szép fenyvesben, 1450 méteren járunk. 

 

 

 Szállás Zlatiborban ismét.

 

 

 

 SZOMBAT, ZLATIBOR NAP

 

 

 

Zlatibor: a szerbek kedvelt sícentrumában található a tranzitszállásunk. Reggel még van annyi időnk, hogy az "Arany gondola" néven ismert felvonóval felmenjünk a Zlatibor csúcsra. A közel 1500 méter magas hegy tetejéről páratlan panoráma. Érdekessége a felvonónak, hogy áthalad egy jókora tó felett is. 

 

 

 

 

 

Pestre érkezés 23:00 körül.

 

 

 

 Költség: 98.000 Ft/fő. A busz előlegezésére 49.000 Ft-ot május 15-ig illetve 49.000 Ft-ot június 15. kell utalni.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő:  május 15.