Albán Riviéra, 2021. július 20-25.

Időpont: 2021. július 20-25. (kedd-vasárnap) 4 nap szabi!

Utazás: fiatal, prémium nagybusszal 

Szállás: 3 éj hotel, 2 éj apartman

Étkezés: otthonról szendvicsek, 3 reggeli hotelben, étterem és bolt lehetőségek

Felszerelés: bakancs, jókedv, fürdőruha, védettségi és személyi igazolványok, 50-200 EUR (étkezési igénytől függően)

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: július 20. 5:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 5:15-kor indul a busz!

 

 

 

A 3000 km-es utazásunk során, a Vajdaságtól egészen Korfuig utazunk. Szerbiában és Macedóniában is 2-2 helyszínt keresünk fel. A többi program albán. Az utazás fő célpontja Albánia déli, sziklás tengerpartja. A magyarok számára kevéssé ismert albán tengerpart szépen ki van már építve. Az 5 évvel ezelőtti programból 2 lesz csak azonos, így azoknak is sok újdonság marad, akik már 2016-ban ott voltak! Programunkban szerepel: magyar történelmi emlék, kanyon, hajózás, kajakozás, természetjárás, ókori romok, karsztforrás, mélyvízű tó, középkorból fennmaradt albán város és szép tengerpartok. Az utazást megelőzte egy autós bejárás, így friss információval vágunk neki az utazásnak! A Balkánon mindenhol lehet Euróval fizetni. Aki teheti, jöjjön! Sok újat fog látni. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

KEDD, BELGRÁDI NAP

 

 

Nándorfehérvár: a híres, magyar vonatkozású várnegyedet tekintjük meg Belgrádban. Hunyadi a szerbekkel közösen, itt győzte le a törököt 1456-ban. E fényes győzelemnek köszönhetjük a déli harangszót. Az 50 méteres magaslat alatt ömlik a Száva, a Dunába. 3 órát töltünk a városban, így a belvárosra is marad némi idő. 

 

Este érkezés Kumanovóba, a macedón tranzitszállásra. 

 

 

SZERDA, MACEDÓN NAP

 

 

Matka-kanyon: Skopje mellett találjuk a szépséges kanyont. Ez az egyetlen macedón programunk, ami kihagyhatatlan. A kanyonban hajókázni, túrázni és kajakozni is lehet! A délelőtti órák és a hétköznap talán segít a tömeg elkerülésében. 

 

Lin-félsziget: az Ohridi-tó albán partján járunk már. A kis félsziget még kevéssé ismert a turisták körében. Európa legmélyebb tava, igen tiszta víztömeggel rendelkezik. Így a helyi csónakos lehetőséget kihasználva, az áttetsző tavon "kihajózunk". 30-50 méteres mélységig lelátni! Az endemikus fajok (halak) miatt az UNESCO védelme alatt áll a tó. A pár utcából álló Lin, kedves kis utcákon bejárható. Felette egy szikláról pedig az egész tó látható a hegyek ölelésében.

 

Szállás Elbasan városában. 

 

 

CSÜTÖRTÖK, ALBÁN HEGYI NAP

 

 

Gjirokastra: a kommunista diktátor, Enver Hodzsa szülővárosában járunk. Épp ennek köszönheti az óváros, hogy itt más albán városokkal szembe, nem volt rombolás. A természetes palatetőkkel borított 2 szintes házak a régmúltat idézik. Az utcákon sok a hagyományos bazárárus. Itt olcsón lehet vásárolni. Az óváros feletti várba érdemes bemenni. A meredek hegyoldalban rengeteg az idős ház, szinte egy skanzen. A város egy széles folyóvölgyben, 2000 méteres hegyek között fekszik. 

 

Kék szem-forrás: egy hágó alatti völgyben találjuk azt a bődületesen nagy karsztforrást, amit az albán nép Kék szemnek nevez. A vertikális hasadékon felszínre törő kristálytiszta víz, napfényben egy kék szemgolyóhoz hasonlít. A forrás körül óriási lapulevelek élnek. 

 

Késő délután érkezünk meg Ksamilba, ahol 2 éjszakát töltünk. Lesz idő már csobbani a tengerben!

 

 

PÉNTEK, NYARALÓS NAP

 

 

Ksamil: Albánia legdélibb városa, mindössze egy 3 km-es tengerszoros válassza el a görög Korfu szigetétől. Így természetesen a víz igen tiszta és a fenékig lelátni még mélyvíz esetén is. Több strandból is választhatunk. A Jón-tenger kb 26 fokos az utazás időpontjában. Van lehetőség hajókázásra is. A part közeli kerek kis szigetek végett, az albán Bora Bora nevet kapta ez a partszakasz. Aki szeretne kicsit nyaralni -az nulla buszozással- itt lehet ebben a kis földi paradicsomban egész nap. 

 

Butrinti: Európa egyik legjelentősebb romvárosába juthat el délelőtt az, aki nem az egész napos strandolást választja. Természetesen a délután megmarad mindenkinek a tengerpartra. Egy lagunába nyúló félszigeten találjuk az i.e. 6. századból fennmaradt várost, ami ma az UNESCO védelmét élvezi, a természetvédelmi terület közepén. A görög és római korból fennmaradt épületrészek, 2 órás múzeumi keretek között járható be. 

 

 

SZOMBAT, RIVIÉRA NAP

 

 

Borsh: egy hatalmas karsztforrás fakad a hegyoldalban, ami vízesések formájában található itt. Ma egy teraszos kávézót találunk itt, ahol a reggeli kávénkat ihatjuk a vízesések között! 

 

Gjipa-kanyon: Vuno közelében fekszik az a kanyon, ami közvetlenül a tengerben végződik. Így egy kanyon szájában fürödhetünk. Aki kihagyná a fürdést, annak érdemes a kanyonba túrázni, felmászni annak pereméri is a kilátás végett. Elkél a bakancs ide!

 

Llogora-hágó: az 1100 méter magas hágóból közvetlenül látunk le, a Jón-tenger kéklő vizére. Felettünk 2000 méterig tornyosuló gerincek. 

 

Éjszaka ismét Kumanovóban alszunk. 

 

 

VASÁRNAP, VAJDASÁGI NAP

 

 

Újvidék: a közel 800 km-es utazást a felénél megszakítjuk pihenésképpen. Ahogy azt tettük első nap, Belgrád esetében is. A Vajdaság "fővárosában" járunk. A Duna feletti sziklán épült a magyar gyökerekkel rendelkező Péterváradi vár. Nevezik a Duna Gibraltárának is. Mivel sosem sikerült bevenni. A nagyméretű vár látogatása után a Duna hídon átsétálva, lesz időnk az óvárosra is. 3 órát állomásozunk. 

 

 

Érkezés: 23:00 körül. 

 

 

Költség: 85.000 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 45.000 Ft-ot június 30-ig és 40.000 Ft-ot július 14-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: június 30. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!