Kőszegi-hegység, 2022. január 29-30.

Időpont: 2022. január 29-30. (szombat-vasárnap) 

Utazás: fiatal, prémium nagy busszal 

Szállás: hotelban, Kőszegen, 2 személyes szobákban

Étkezés: otthonról szendvicsek, Kőszegen vacsora lehetőség, szálláson reggeli

Felszerelés: bakancs, jókedv, kamásli, meleg öltözet

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: január 29. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Télen az Alpokalja az egyik leginkább hóval fedett tájegységünk. Ennek legmagasabb tagja, a Kőszegi-hegység kristályos tömbje. Geológiai értelemben az Alpok területén járunk. A felépítő fő kőzete a csillámpala, a középidőből. Az "Írottkő" kifejezés a palák meggyűrt szerkezetére utal. A római kor óta lakott "Kőszeghegyalja", az ország egyik legnagyobb természetes szelídgesztenyését rejti. Látunk alpesi fenyvest, geológiai rétegeket, szép forrást, öreg bükköket, középkori óvárost, öreg boronaházakat, hatalmas gesztenyét, Alpok panorámát. Kis területen, sok érdekesség. FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

 

 

SZOMBAT, KŐSZEGI NAP

 

 

Hét Vezér túra: a kincs parkolóból indulunk rövid körtúránkra. Először az Ördögtányér-szikla bizarr alakzatát látjuk. Felette a közelben, a Fatalin-bükkök 2 öreg példánya a látnivaló, a 200 éves törzsekkel. Majd leereszkedünk az ország talán legszebb forrás parkjához, a Hét Vezér-forráshoz. Innen visszatérünk a parkolóba. Táv: 7 km, szint 200 m.

 

Öreg gesztenye: a Király-völgyben találjuk hazánk legvastagabb szelídgesztenyéjének a metszetét. Egy tető alatt őrzik a középkorban sarjadt faóriás darabjait. Már több mint 40 éve elpusztult. Táv: 1 km.

 

Szulejmán kilátó: Kőszeg belvárosa fölé emelkedő első dombon állva, gyönyörű panoráma tárul a középkori városra. Táv: 1 km.

 

Kőszeg: sokak szerint Mo. legszebb városa. Pannónia és az Alpok határvonalánál elhelyezkedő város, a Bronz-kortól lakott terület. Főbb látnivalók: Jurisics vár, öreg városháza, óriás platánfa, Hősök kapuja. De gyakorlatilag a teljes városmag, az eredeti formájában megőrzött műemlékrezervátum. Kőszegen a késő délutáni órákat töltjük, szabadprogram keretében. Szállodánk is a belvárosban található. 1 km-en belül minden elérhető gyalog. 

 

 

 

 

VASÁRNAP, VELEMI NAP

 

 

 

Írott-kő túra és Velem: a szubalpin klímájú falu híres a jó levegőjéről. Ezért asztmásoknak is javallott. A parkoló mellett található egy vízi gatter. Szép sétát lehet tenni a faluban és kikapaszkodni a Szent Vid-hegyre, a kápolnához, aki nem szeretne túrázni. Ez így 6 km és 200 m szint. A túrás csoportra egy 500 m szintemelkedéssel kecsegtető körtúra vár, a Dunántúl legmagasabb pontjára, az Írott kő 883 méteres csúcsára. Fenn egy bő 100 éves kilátót találunk, ami épp az osztrák-magyar határon épült. Szerencsés esetben megpillantjuk a Schneeberg és a Rax 2000-es csúcsait is. Leereszkedve megnézzük a Szent Vitus kápolnát is. Alpesi környezetben töltünk 5-6 órát. 14 km a túra.

 

 

Cáki boronapincék és kőfejtő: Kőszeghegyalja apró települése rejti az egyik legszebb népi pincesorunkat. A szalmatetős házikók egy gesztenyésben találhatóak. Az épületek masszív gesztenyegerendákból épültek. A falu határában található a régi kőfejtő, ahol az alpesi gyűrt palarétegek szép szelvénye látható. Ezek ugyanazon belső erők, amelyek az Alpok hegyórásait 4000 méter fölé emelték. 

 

 

 

 

 

 Érkezés: 20:00 körül. 

 

 

Költség: 19.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 19.500 Ft-ot január 14-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: január 14. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!