Észak csodái, 2021. október 23-24.

Időpont: 2021. október 23-24. (szombat-vasárnap) 

Utazás: fiatal, prémium nagybusszal 

Szállás: egyszerű hotelban, Berentén, 2 személyes szobákban

Étkezés: otthonról szendvicsek, középkori lakoma 

Felszerelés: bakancs, jókedv, esőkabát

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: október 23. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Az Északi-középhegység számtalan csodával várja a látogatóit. Ezek közül nézünk meg néhány kivételes gyöngyszemet. A legmélyebb magyar tó, bazaltzuhatag, a palócok kanyonja, malomkőbányában "tengerszem", isten háta megetti Árpád-kori templom, középkori vár egy sziklán, a magyar Kappadókia, robbantás által keletkezett tó. Ez egy elég szép, természeti látnivalókban gazdag program. Így egyben, nagy élménnyel tér haza az utazó.  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

 

 

SZOMBAT, PALÓC NAP

 

 

Palóc "Grand Canyon": Nógrádszakáll határában találjuk a Paris-patak szurdokát. A rövid, de annál vadabb kanyon rövid sétával be lehet járni. A népnyelv csak Palóc Grand Canyonként tartja számon. 

 

Somoskő vára: a szlovák-magyar határon álló bazaltkúpon áll hazánk egy legszebb, körbástyás vára. Keleti oldalán, az Európában is ritkaságszámba menő, hajlított bazaltoszlopok. A ritka képződmény valóban egy megkövült zuhatagra hasonlít. 

 

Kazári badland: a helytelenül, riolittufának bélyegzett képződmény, valójában ignimbrit (vulkáni hamu) kőzettanilag. A túllegeltetés következtében alakult ki, a ma "Magyar Kappadókia" nevet viselő horhos. A gyorsan lefutó csapadék itt mély árkokat, barázdákat vájt a csupasz felszínbe, talajtakaró hiányában. A kora mindössze 200 éves lehet!

 

Arlói-tó: 19.századi szénbányászat következtében a hegyoldal megcsúszott és elzárta a patak útját. Így jött létre suvadással a mai tó. Az országban egyedülálló módon jött létre. 

 

 

 

VASÁRNAP, BORSODI NAP

 

 

 

Rudabányai-tó: hazánk legmélyebb tavához érkeztünk. A vasércbányászat következtében kialakult bányagödört, kristálytiszta karsztvíz töltötte ki. A zöld színű tó és a vöröses partfalai igen csábító fotótémák. 

 

Rakacaszend: a Cserehát északi részént található református, fazsindelyes templom, igen régóta vigyázza az alant elterülő falut. Értékes berendezését is megtekintjük. Az Árpád-korból maradt fenn.  

 

Boldogkő-vára: A Hernád széles völgyét hivatott védeni a középkori vár egykoron. Ma is büszkén ül Boldog-kő keskeny tufaszikláján, ami a Szfinx sziklában végződik. A várban meg lehet nézni a tárlatot, némi belépő ellenében. A vár alatti alagútban olcsó és pompás középkori étterem található, ahol kézzel-lábbal ehetünk. Részletek erről az utazás előtti héten!

 

Sárospataki tengerszem: a régi malomkőbányát nézzük meg, amit ma csapadékvíz tölt ki. Legérdekesebb része a lefolyó, szűk csatornája.

 

 

 

 Érkezés: 22:00 körül. 

 

 

Költség: 20.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 20.500 Ft-ot október 8-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: október 8. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!