Kelet-Mecsek rejtett kincsei , 2020. június 27.

Időpont: 2020. június 27. (szombat)

Utazás: különbusszal

Étkezés: sütögetés közösen, otthonról szendvics

Felszerelés: esőkabát, bakancs, jókedv, valami nyársalni való finomság

Biztosítás: egyénileg történik.

Találkozó: június 27. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 6:15-kor indul a busz!

 

 

 

Az ország egyik legszebb területére utazunk, a Kelet-Mecsekbe. A kontinentális és a szubmediterrán éghajlatok ütközőzónájában igen változatos flóra és fauna alakult ki. Kiterjedt erdőségeivel és sváb falvaival sok élményt nyújt. Ami várható: sütögetés az erdő közepén, változatos, erdei gyalogtúra, faesztergályos műhely, piciny falu a világ végén. A térség kevéssé ismert pontjai kerültek kiválasztásra, hogy majd mindenki újat láthasson! Aki eljön, csodát lát!  FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű! 

 

 

 

 

 

                                                                                      PROGRAM  

 

 

 

Ófalu: hazánk talán egyetlen 100%-ban németajkú települése. Itt németül (svábul) beszélnek az emberek egymással, továbbá a mise és az oktatás is német nyelven folyik. A Baranyai-dombság és a Mecsek határán elhelyezkedő falucska mai napig tartja a szokásokat, mesterségeket. Egy idős úrhoz fogunk betérni, aki megmutatja, milyen a hagyományos népi eszergálás, famegmunkálás. A portékáiból vásárolni is lehet. Főleg a népi, sváb székei híresek. A falu önmagában megér egy sétát. Az egyik közeli dombra felkapaszkodva szépen rálátni a településre. 2 km gyaloglás. 

 

 

Pusztakisfalu: ha valahol ki kell jelölni a Világ végét, akkor ez az a hely. A Lovászhetényhez tartozó piciny üdülőfalu, igazi ékszerdoboz. A kis völgyben megbúvó terecskéje, szép népi lakóházai és kiállított muzeális tárgyai, magukkal ragadják az utazót. Igazi időutazás. Egy itthagyott darabka a múltból. 2 km séta, mert a busz nem tud oda bejutni, olyan szűk és meredek a bevezető út. 

 

 

Vörösfenyő túra: az egész délutánt az egész Mecsek egyik legszebb részén töltjük. A túra csúcspontja, a Vörösfenyő kulcsosháznál következik be, ahol sütögetünk nyárson. Így mindenki hozzon otthonról sütni valót. A ház nyitva áll majd, így lesznek kényelmi funkciók is. A körtúránk a Vár-völgy bejáratánál kezdődik. Kezdésként egy, a Spartacus-ösvényhez hasonló oldalazó szintutat járunk végig. Útközben több helyen látunk Szúrós csodabogyót, sőt! a jóval ritkább Lónyelvű csodabogyó is megtalálható itt. Ha nyitva lesz a Máré-vár, akkor felmegyünk a falaira, a jó kilátásért. Helyes kis udvara van. Némi belépő! A szintúton tovább érintünk még 2 forrást. Szép, öreg bükkben járunk. A Vár-völgy másik oldalán felkapaszkodunk a Somos-kút völgyébe, majd leereszkedünk a Vörösfenyő kulcsosház kis rétjére, ahol a kedves komlói természetjárók fogadnak. A piknik után egy szép vegyeserdőben visszaereszkedünk buszunkhoz. 12 km a táv és nem nehéz a terep.

 

 

 

 

 

Érkezés: 22:00 körül. 

 

 

Költség: 7.500 Ft/fő. A buszt le kell előlegezni, ezért 7.500 Ft-ot június 12-ig kell fizetni. 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: június 12. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!