Kastélyok és sziklák, 2019. április 13.

 

 

Időpont: 2019. április 13. (szombat)

 

Utazás: különbusszal.

 

Étkezés: otthonról szendvicsek.

 

Mit hozzak? jókedv, túrabakancs.

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: április 13. 7:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

7:15-kor indul a busz!

 

 

Fejér megyében csavargunk áprilisban. 2 nemesi kastélyt és 2 sziklás területet keresünk fel. Amellett szolidan megünnepeljük a 11 születésnapunkat. Ami várható: főúri kastélyok, Beethoven :-), idős egzóták, hatalmas parkok, ősi kvarcit sziklák, dolomit gerincek, vadvirágok, ünneplés.  Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

                                                                                                             PROGRAM

 

 

 

 

Martonvásár: a híres Brunszvik kastélyt keressük fel, ami egy neogótikus átépítés során nyerte el mai külsejét. Karcsú tornyaival leginkább az angol kastélyokra emlékeztet. Igazi kuriózum idehaza! A kastélyt kívülről, viszont az arborétumhoz hasonlító parkot alaposabban is bejárjuk. Van itt mocsári ciprus, páfrány fenyő, platán, juhar, hárs és szivarfa is. A park közepén tó, rajta egy sziget idős fákkal. Beethoven többször is megfordult itt. Emlékének hangversenyekkel tisztelegnek. Belépő a parkba: 600 Ft. 2 km séta.

 

 

Pázmánd: a falu határában a bő 300 millió éves gránitban -ami itthon az egyik legrégibb- kvarcit található. Hívják kvarcit szikláknak is. Érdekessége a helynek, hogy egy kis sziklaszoros található benne. Tetejéről szép kilátás. 1 km séta. 

 

 

Fehérvárcsurgó: a Móri-árokban járunk, Fehérvártól nem messze, már a Bakonyban. Az egyik legnagyobb hazai kastély és parkja miatt utaztunk ide.  A Károlyi család romantikus kastélya nem kevesebb, mint 100 szobával rendelkezik. A jókora kastélyhoz hatalmas park tartozik. Fenyők, tölgyek, gesztenyék bő másfél évszázados kivitelben. 40 hektáros a terület. 2 km séta. A kastély 3 építészeti stílusban épült: eklektikus, barokk, klasszicista. Egyik érdekes része, a csipkés terasz. 1200 Ft-ért meg lehet tekinteni tárlatvezetéssel. Fakultatív programként. 

 

 

Csákberény: a Vértes déli csücskében lévő falu határában rengeteg, úgynevezett dolomit kopáros alakult ki. A zárt erdőt alkotó gyertyános-tölgyesben helyenként kopasz sziklagerincek bukkannak ki, remek kilátást adva a többi hasonló gerincre. A girbe-gurba tájon teszünk egy kis körtúrát. Mivel tavasz van, így vadvirágok is várhatóak. 8 km a táv és nagyon változatos. 

 

 

Szülinapozás: a nap végén megemlékezünk arról a tényről, hogy bizony 11 évesek lettünk! Eleven-en megünnepeljük a Vértesben :-) A többi legyen meglepetés!

 

 

 

 

 

 

 

 

Érkezés a kiindulópontra 22:00 körül.

 

 

Költség: 4.000 Ft/fő.  

4.000 Ft-ot március 25-ig kell fizetni, a busz előlegezésére.

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

 

Jelentkezési határidő: március 25.