XOPQBNMKK
Bükki kaptárkövek, 2019. január 26-27. PDF Print E-mail
Buszos országjárás

 

 

Időpont: 2019. január 26-27. (szombat-vasárnap)

 

Utazás: különbusszal.

 

Szállás: kollégiumban Egerben, 2 személyes, saját zuhanyzós szobákban. 

 

Étkezés: otthonról szendvicsek. Egerben vacsora lehetőség.

 

Mit hozzak? jókedv, túrabakancs, kamásli, fejlámpa.

 

Biztosítás: egyénileg kötendő!

 

Találkozó: január 26-27. 6:00  Az Ecseri út és Üllői út kereszteződésénél lévő Burger Kingnél.

Megközelítés Kék metróval vagy 3-as villamossal. 

6:15-kor indul a busz!

 

 

Különös kőkultúra alakult ki a Bükkalján évezredekkel ezelőtt. A miocén időszakban keletkezett puha, riolittufa remek alapot adott a kőfaragásra. Az Eger környéki pincéket is ebben a kőzetanyagban vájták. Emellett istállókat, kaptárakat, lakásokat, szentélyeket, vermeket és kriptákat is készítettek a riolittufában. Ez a folyamat mai napig tart, ma is készülnek újabb termek a hegy gyomrában. Legismertebbek az ősi méhészkedésre használt kaptárkövek. Magyarországon egyedülálló természeti képződmények, ami kultúrtörténeti emlékekkel is társul. Aki nem látta, mindenképp jöjjön el. Már csak azért is, mert a tél a legalkalmasabb időszak lomb hiányában a fotózásra. Ilyenkor lehet a kúpokat teljes egészében látni.  Az út zártkörű, baráti társaságunk részére! 

 

 

 

 

                                                                                                             PROGRAM

 

 

 

 

 

SZOMBAT, HEVESI NAP

 

 

 

Farkaskői művésztelep: Noszvaj határában érdekes művésztelepet talál a vándor. A puha riolittufába termeket vájnak. Zegzugos járatok, boltívek, folyosók, medencék, tűzhelyek kerültek kialakításra. Folyamatosan dolgoznak a kőfaragók, művészek. Igen dekoratívan és ötletesen alkalmazzák a fát, és a követ, mint belső díszítőelemek. Belépő 400 Ft. 1 km séta. A közeli pincesoron gazdáktól lehet Egri borokat vételezni.

 

 

Cserépfalui túra: a községtől Északra található a Bükk és a Bükkalja tájegységek határvidéke. Itt már a riolittufa mellett a mészkő is megjelenik. Egy pici, de annál látványosabb területet nézünk meg. A Hideg-kút laposa nevű helyet. Kb 100 db 2-400 éves tölgy hagyásfa alkot itt ligetes erdőséget. Az évszázadok óta -még ma is- legeltetésre használt területen egy érdekes kőistállót vájtak a domboldalba, kőitatóval. Ma már a pásztorok tanyája található benne. Működő gémeskút a közelben.  A közelben egy rövid, de annál izgalmasabb szurdokot is megnézünk a Mész-tető alatt. A tetőn találjuk az Ördögtorony fantázia nevű kaptárkövet.  Táv: 6 km.

 

 

Demjéni termálfürdő: nincs is annál jobb, mint egy téli túra után a gyógyvízbe megmártózni és nézni a csillagokat! Az országosan ismert fürdő a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Több medence is üzemel télen. Közte szabadtéri is. Lehet nézni a csillagokat :-) A víz hőfoka 33-37 fok között ingadozik. 1900 Ft a jegy

 

 

Este Egerben vacsora, séta, borozás lehetősége. 

 

 

 

 

 VASÁRNAP, BORSODI NAP

 

 

 

 

Az egész napot Cserépváralja környékén töltjük túrákkal! Kaptárkövekben leggazdagabb térség. 

 

 

 

Furgál-völgy: a falutól Délre 5 kaptárkövet is rejt, a rövidke völgy. 32 kőfülke található bennük.  Táv: 2km

 

 

 

Mangó-tető: a falutól Keletre találjuk a legnagyobb kaptárkövet, Nagy-kúp néven. 12 méter magas. Mellette egy kisebb kúp. Érdekes szekérút található a közelben, ami a kőzetben mélyen bevájva, 2-3 méter mélyen fut. Egy szentély is helyett kapott itt.  Táv: 2 km.

 

 

 

Nagy-Bába-szék: az egyik legszebb alakú kaptárkövünk.  Táv: 3 km.

 

 

 

Cserépvári gabonavermek: 3 gabonavermet faragtak ki elődeink a várhegy oldalában. Szűk bejáratuk és termetes kancsó alakjuk van. Az egyik 10 méternél is mélyebb. Használaton kívüliek. Zuhanásveszély miatt vigyázva kell megközelíteni őket! Táv: 2 km.

  

 

 

Felső-szoros szurdoka: a községtől Északra, egy kőtornyokkal tűzdelt szurdokba fogunk beereszkedni. Táv: 6 km.

 

 

 

 

Érkezés a kiindulópontra 20:00 körül.

 

 

Költség: 12.500 Ft/fő.  

7.500 Ft-ot december 10-ig kell fizetni, a busz előlegezésére!

A szállást a helyszínen kell fizetni! 

 

Tájékoztatás és jelentkezés: CLOAKING  címen

 

Jelentkezési határidő: december 10.